Megoldották a szélzaj problémáját

2015.10.20. 10:16

Csak hasítunk a semmibe, eggyé válva a géppel, teljes nyugalomban. Szinte tökéletes a pillanat, de a szélzaj mindent elront, már-már fülsüketítő, ahogy visít a sisakon. A megfelelő bukó kiválasztása nem könnyű feladat, sokan pedig azt tartják, máig sem sikerült igazán csendes darabokat készíteniük a gyártóknak. Úgy tűnik, a Sena most megcsinálta.

Legújabb bukósisakjuk a Noise Control Helmet nevet kapta a keresztségben, amit zajvédő sisaknak fordíthatunk. Mivel maga a gyártó elsősorban bluetooth-os megoldásokkal, illetve különböző, a motorosok kommunikációját segítő eszközökkel foglalkozik, így vélhetően magát a héjat nem házon belül készítették el, erről azonban nem beszélnek. Azt viszont megosztották a nagyközönséggel, hogy mitől is csöndes ez a bukósisak.

Beépített hangszórókkal és négy mikrofonnal szerelték fel, így egy intelligens szoftver segítségével elemezni tudják a környezeti zajokat. Ha pedig ezzel megvannak, a zavaró, fülsiketítő hangoknak az inverzét, ellentétét állítják elő, és sugározzák. Ezzel pedig semlegesítik a bántó, fülsértő zajt. Állítólag hasonló hatást érnek el ezzel, mintha füldugót használnánk.

Mindeközben természetesen azt ígérik, a motorhangot, a beszélgetéseinket és a szirénák hangját továbbra is meg fogjuk hallani. A Sena további eszközei pedig a bluetooth-kihangosítást, zenehallgatást és egyéb szolgáltatásokat is felkínálják.

A karbonszálas, zajvédő sisak ára egyelőre nem ismert, és azt sem tudjuk, mikor kerülhet a kereskedésekbe. Sőt, az Asphalt and Rubber kérdésére a vállalat egyik elöljárója azt sem tudta megmondani, melyik cég gyártja magát a sisakot, amelyet ők ellátnak a „hangtompító” megoldással. Remélhetőleg ez nem azt jelenti, hogy a legolcsóbb, kevésbé biztonságos lehetőséget választották - valószínűleg egyébként nem, az ilyen karbonszálas héjszerkezetű sisakok jellemzően nem olcsók.