Vége a titkolózásnak: ilyen lett az új Triumph Bonneville

2015.10.28. 10:15

A Triumphot a tavalyi milánói motorszalon után azért ekéztük, mert nem mutattak igazi újdonságot. Csupán néhány Bonneville-alapú különmodellt vittek el az EICMA-ra. Idén aztán már jóval a nagy őszi szalonok előtt elkezdtek szivárogni az információk arról, hogy a modellcsalád új, folyadékhűtéses blokkot kap, a megújuló Bonneville-ről pedig az is kiderült, hogy mikor mutatják be. Ez a nap ma jött el, nem kell tovább várni: itt az új Street Twin, T120 és Thruxton.

A Bonneville-eket ugyan hagyományosan nem a műszaki tartalom adja el, hanem a külső és a stílus, azonban már tényleg itt volt az ideje annak, hogy a technikával is komolyabban foglalkozzanak. Ennek az eredménye az lett, hogy az eddig használt 865 köbcentis levegős blokkot lecserélték, méghozzá folyadékhűtésűekre.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Street Twinbe egy 900 köbcentis került, amelyet elsősorban nyomatékra hangoltak. A nyolcan newtonméteres csúcsot 3200-as fordulaton adja le, és a gyáriak ígéretei szerint a teljes fordulatszám-tartományban érezhető az ereje. Ezzel szemben a T120 egy 1200 köbcentis egységet kapott, amelynél szintén a nyomatékra helyezték a hangsúlyt: a 105 newtonméter 3100-nál jelentkezik. A Thruxtonban 112 Nm a maximum, igaz, magasabb fordulaton, 4950-nél. Lóerőkről nem ejt szót a kiadott sajtóanyag.

A gyáriak szerint egyik új modellnek sincs közös alkatrésze a kifutó Bonneville-sorozattal. Egymástól viszont nemcsak műszakilag, hanem külsejüket tekintve is különböznek. A Street Twin a belépőszintet jelenti, a T120 hivatott ápolni a széria sok évtizedes hagyományait, míg a Thruxton a café raceres stílust képviseli. Bár a teljes adattáblákat még nem tették közzé, azt már tudni, hogy a Thruxton R csúcsmodellt Brembo monobloc fékrendszerrel, Showa első villával, Öhlins hátsó felfüggesztéssel szerelik. Ezt a gépet villantotta meg néhány héttel ezelőtt David Beckham.

A korszerű elektronikai csomagot ride-by-wire gázmarkolat, blokkolás- és kikapcsolható kipörgésgátló, indításgátló, USB-s töltő és ledes hátsó lámpa alkotja. Az ezerkettes modelleknél emellett különböző menetprogramok közt is válogathat a motoros. A T120-asnál utcai és esős, a Thruxtonnál ezek mellett sport mód is elérhető. Az új Bonneville-széria minden tagjánál számos személyre szabási lehetőséget kínál a gyártó, kezdve a kipufogótól a komplett Café Racer vagy Scrambler csomagokig.

Az új Bonneville-ek forgalmazása 2016-ban indulhat meg, a Scrambler, az America és a Speedmaster azonban továbbra is megmarad a kínálatban – vélhetően legalább 2017-ig. Az újdonságok árazása egyelőre nem ismert.