Jövőt mutat a Yamaha. Kérsz belőle?

2015.10.30. 08:26

A Yamaha mérnökeit nem ma kezdték el foglalkoztatni az alternatív hajtásláncok. Már a 2013-as EICMA motorkiállításon is mutattak egy kis szeletet abból, ahogyan ők elképzelik a jövőt, majd 2014-ben is hakniztak még a PES1 elektromos sportmotorral és a PED1 villanyhajtású enduróval. Az elmúlt esztendőben sem tétlenkedtek, tovább faragták ezt a két gépet, hogy mindkettőből egy-egy újabb változatot vihessenek el a 2015-ös Tokiói Autószalonra. A legfontosabb, hogy nagy lépést tettek a sorozatgyártás felé.

A PES2 (Passion, Electric, Street) elnevezés takarja a sportmotort. A műszaki részletekről ugyan ezúttal nem esik szó, az azonban biztos, hogy egy második villanymotor elhelyezésével kétkerékhajtást kapott a gép. A digitális és kissé futurisztikus műszeregység a sebességfokozatot is kijelzi, noha sebességváltó nincs a motoron. Elöl és hátul is kamerákat helyeztek el, amelyek ráadásul a – videó tanúsága szerint feltehetőleg – a Sonyval közösen fejlesztett okos-bukósisakkal kommunikálva fontos információkkal látják el a motorost.

A PED2 (Passion, Electric, Dirt) enduró nyomatéka a motoros stílusához állítható, így kezdőknek, és lassú motorozgatáshoz is ideális lehet a gyáriak szerint. A villanymotor megegyezik azzal, amelyet a PES2-ben is használtak, így az erdőkben csapatva is csak halk surrogást hallatunk, nem zavarjuk tehát a környezetünket.

Bár a Tokiói Autószalonon mindkét gépet kiállította a Yamaha, azt egyelőre nem tudni, pontosan milyen terveik vannak velük, adott esetben mikor kerülhetnek sorozatgyártásba. A részletes technikai jellemzőket szintén nem ismerjük. Talán a novemberi milánói motorszalonon többet is megtudunk a két villanyos japánról.