Házon belül szorongatja meg magát a KTM

2015.11.25. 15:36

Összeállt a Husqvarna csapata a Dakarra - bár elsőre a furcsának tűnik, hogy a KTM érdekeltségébe tartozó márka egyfajta házon belüli konkurenst indít, de van benne logika.

A Husqvarna ugyanis az amerikai piacon nagyon jól hangzó név, és jót tennének az eladásoknak a sportsikerek, eddig ugyanis főleg az enduró világbajnokságon és az extrém enduró versenyeken szereztek eredményeket a gyári versenyzők, amiket a tengerentúlon kevesen követnek figyelemmel.

Másrészről így két gyári csapatuk indulhat a győzelemért, ami most nagyon fontos, hiszen Despres után a másik adu-ász pilótájuk, Marc Coma is otthagyta a csapatot - Despres ment még egy szezont Yamahával, tavaly óta viszont már autósok között kergeti a sikert.

A Husqvarna elsőszámű versenyzője az öreg rókának számító portugál, Ruben Faria, őt követi a franciák kétszeres enduró világbajnoka, Pierre-Alexandre Renet és a Dakar szakaszgyőzelmet is maga mögött tudó chilei Pablo Quintanilla.

A csapat nem sokkal a 2016-os verseny előtt állt össze, de a Husqvarnánál remélik, hogy dobogós helyen sikerül végezniük az FR450 ralimotorral, ami valószínűleg nagyrészben azonos a KTM 450 Rally-val.

Mindenesetre jó lesz látni a két házon belüli csapatot egymás ellen versenyezni, és úgy általában az egész Dakarnak jót tesz, hogy egyre több a győzelemre esélyes márka, amik képesek lehetnek megtörni a KTM régóta tartó egyeduralmát.

"Lehet, hogy más a felállás, de cél ugyanaz marad" - nyilatkozta Ruben Faria. "Szeretnék dobogós helyen végezni. A terv az, hogy jó helyen álljak a [verseny félidejét jelentő] pihenőnap után, és teljes erőbedobással tudjak teljesíteni a második héten. Fizikailag sokkal jobban felkészültnek érzem magam, mint tavaly, emellett van egy erős csapatom, úgy gondolom, ha segítünk egymásnak, jó eredményt érhetünk el".

A többiek szintén elhivatottak és bizakodók, ráadásul Renet elárulta, hogy három éves szerződést írt alá, vagyis a Husqvarna hosszú távra tervez - emiatt az első Dakarján különösebben nagy nyomás nélkül tud részt venni és tapasztalatokat gyűjteni.

A verseny január harmadikán indul az argentinai Rosairóból és tizenhatodikán ugyanott ér véget, közben érintik Bolíviát, és onnan jönnek vissza. Az idei évben is része az útnak a tavalyi legdurvább szakasz, az Uyuni sós síkság - tavaly a négyezer méternél is magasabban futó etapon vérzett el a mezőny jelentős része.