Generáció nőtt fel élmény nélkül

2015.12.18. 10:01

Jövőre harminc esztendeje, hogy a legendás finn utcai motorversenypályán, Imatrában, éles versenyt láthatott a közönség. Az utolsó Grand Prix-t pedig még ettől is korábban, 1981-ben rendezték a finnek. Szinte az összes nagymenő ott volt, Kenny Roberts, Barry Sheene, Graziano Rossi, Randy Mamola, de még Phil Read és Giacomo Agostini is versenyzett a híres pályán.

És ki ne emlékezne a fotóra, melyen Barry Sheene egykeréken hasít át a síneken? Szerencsére úgy tűnik, a finnek nemcsak Drapál János emlékét őrzik tisztességben. A városvezetők döntése alapján, ismét megpróbálnak egy nemzetközileg elismert motorversenyt lebonyolítani.

Mivel a Grand Prix mezőnye már jó ideje levonult a közútról, és zárt pályán intézi a dolgait, a helyieknek kapóra jött az ugyancsak imatrai fiatalember, Juha Kallio, 2013-as, Man-szigeti TT-n való indulása. Az első év ugyan balszerencsésen végződött a loboncos rocksztár számára, de 2014-ben már megmutatta mire képes, és a hatszázasok mezőnyében megszerezte a bronzreplika szobrocskát.

Ez volt az a pillanat, amikor országszerte megismerték a nevét, és ez volt az év, amikor filmrendező barátja, Antti bemutatta a róla szóló dokumentumfilmet.

Mind Kallio, mind a film sikert sikerre halmozott, Finnországban, a Man-szigeten és Milánóban is teltházas vetítéseket produkált, ez pedig elég volt a két fiatal számára ahhoz, hogy az imatrai motoros klub támogatását élvezve leüljenek tárgyalni a városvezetőséggel egy esetleges utcai motorverseny rendezéséről.

Az érvek meggyőzőek lehettek, mert a szakmai stáb összeállított egy tervet, és pályázatot nyújtott be a Nemzetközi Közúti Bajnokság (IRRC) egy futamának rendezési jogára. Ezt a szövetség elfogadta, így 2016. augusztus 19.-21. között Imatrában újra felbőgnek a motorok.

A városi tanács elnöke, Tiina Wilen-Jäppinen bejelentette, hogy a sportrendezvényt megelőzően 400 ezer Euró értékben hajtanak végre fejlesztéseket a településén, melyek egyrészt infrastrukturális jellegűek, másrészt a verseny biztonságos lebonyolítását szolgálják. Sami Backman, az imatrai motorosklub elnöke pedig rendkívül pozitívan értékelte a lehetőséget, és legkevesebb húszezer vendéggel számol a verseny idejére, amely a város idegenforgalmára is jótékony hatással lenne.

A futamra természetesen nevezni is lehet, aki megtenné, közvetlenül az elnök úrnak írhat levelet.

Aki pedig már most jegyeket vásárolna, és szeretne részese lenni egy legendás verseny feltámadásának, itt teheti meg.