Elöl (is) hajt az R 1200 GS

2015.12.30. 14:12

A BMW R 1200 GS minden kétséget kizáróan a világ egyik legnépszerűbb motorkerékpárja, a legkedveltebb túraendurók listáján mindig előkelő helyet foglal el. Lassan három éve már annak is, hogy a bajorok bevezették a precíziós folyadékhűtést a sorozatnál. A vizes GS-ből talán csak egyetlen dolog hiányzott – már akinek -, méghozzá az összkerékhajtás.

Maga az ötlet, hogy egy motornak mindkét kereke hajtson, nem ördögtől való, és nem is újdonság. Korábban többek közt a Yamahától, a Zerótól és persze motorépítőktől is láthattunk már ilyen megoldásokat. A nagy GS-t most a BMW-k tuningolására és átalakítására specializálódott Wunderlich vette kezelésbe.

Az első kereket elektromosan hajtják meg, méghozzá 10 kilowattos (13,5 lóerős) teljesítménnyel. A fékenergia visszanyerésével az ehhez tartozó akkut is tölthetjük. A rendszer segítséget jelenthet terepen, valamint a kis sebességű manőverezésnél is. Érdekessége továbbá, hogy a bokszermotor beindítása nélkül, pusztán a villanyra hagyatkozva is gurulhatunk akár 20 km/h-val. Sőt tolathatunk is lépésben, 3 km/h-s sebességgel.

A Wunderlichnél azt mondják, az összkerekes GS jelenleg még tanulmány fázisban van. Vélhetően azért hamarosan a vásárlók számára is elérhető lesz az átalakító szett, hiszen mi másért kezdtek volna a fejlesztésbe?