Katasztrofálisan indult a Dakar

2016.01.04. 15:57

Már a verseny elindítása előtt gyülekeztek a sötét fellegek, szó szerint és képletesen egyaránt. A szombati prológon Buenos Aires-ben a kínai Kuo Mei-Ling a Mini Cooper versenyautójával a nézők közé sodródva okozott tömegbalesetet, a 13 sérültből ráadásul öt gyerek volt.

A szervezők akkor félbeszakították a versenyt, a motorosoknál így a Honda esélyese, Joan Barreda és a KTM-től a házon belüli Husqvarnához igazolt Ruben Faria nyertek aznap holtversenyben. Érdekesség: 2005-ben indult utoljára bevezető, prológ szakasszal a verseny, és nem sikerült tökéletesre a régi szép hagyomány leporolása.

A szerencsétlen kezdet után a folytatás sem ment tökéletesen, a vasárnapi első szakaszt a rossz időjárás miatt törölték - az előző napokban lehullott csapadék miatt a patakok veszélyes sodrású, saras folyókká duzzadtak, a nyomok járhatatlanná váltak, ráadásul a viharok miatt a mentőhelikopterek nem tudtak volna felszállni. A 258 kilométeres etapot így kihúzták.

Végül a motorosok konvojban gurultak át Villa Carlos Pazba, hogy egyből a leghosszabb speciális, vagyis mért gyorsasági részt tartalmazó szakasszal kezdjék az éles versenyzést. Bár eredetileg ma kellett volna a leghosszabb mért szakaszt letudni - ez 450 kilométer speciált jelentett volna a teljes 786 kilométeres távból - de a rossz idő tovább szabotálja a 2016-os Dakart.

A versenyigazgatóság döntése szerint a speciált 354 kilométerre rövidítették a motorosoknál. A rendkívüli körülményekért az El Niño nevű éghajlati jelenség a felelős - ez a tengervíz áramlásával függ össze, karácsony tájékán kezdődik, és a leírások szerint 9-12 hónapig tart. Hatására Afrikában és Ausztráliában aszályos időszak lép fel, míg Dél-Amerikában, a Karibi-régióban és az Egyesült Államok nyugati partjainál hatalmas esőzéseket okozhat. Chile emiatt nem vállalta a verseny rendezését.