Erősen kezd a KTM, a Honda direkt óvatos

2016.01.05. 11:55

"Nagyon kemény volt a speciál szakasz a sok eső miatt. Barreda mögött kezdtem, és addig toltam neki, amíg beértem és megelőztem. Utána inkább jó utazósebességet mentem, nem is igazán tudom, mi történt, csak jól ment. A motor rendben volt, nagyon kiadta. Még az elején vagyunk, és igen jól éreztem magam" - összegezte a napot Ruben Faria.

Ruben Faria (Husqvarna)
Ruben Faria (Husqvarna)

A Dakar a tömegbalesetbe torkolló prológ és a lefújt első szakasz után végül a Villa Carlos Paz és Termas de Rio Hondo közötti második etappal indult be, még ha biztonsági okokból meg is kurtították a távot. Tegnap így egy gyors, és viszonylag kevés navigációs kihívást jelentő verseny volt, amit Toby Price nyert meg, megszerezve élete második szakaszgyőzelmét.

Toby Price (KTM)
Toby Price (KTM)

A második Ruben Faria lett, aki sokáig az öt Dakar-győzelemig eljutó Cyrill Despres segítője volt, idén pedig a Husqvarna első számú pilótája. Sokáig úgy tűnt, hogy ő fog előbb célba érni, de a végén Price húsz másodpercet adott a portugálnak, aki még egy perces büntetést is begyűjtött.

Hatalmasat ment a Sherco TVS gyári versenyzője, Alain Duclos is, a KTM-es Matthias Walkner előtt minimális előnnyel a harmadik helyen ért be. De talán még ennél is nagyobb eredményt ért el szlovák Stefan Svitko (KTM), aki jelenleg az ötödik, ezzel magasan a legjobb privát versenyző. 2010 óta indul a Dakaron, és az elmúlt években folyamatosan az élvonalhoz tartozott, 2012-ben az ötödik, 2014-ben a kilencedik lett, tavaly pedig hat szakaszon is a legjobb öt között végzett.

Stefan Svitko
Stefan Svitko

"Nehéz nap volt, elég sok veszélyes részt kellett letudni, és elég sok állat mászkált a pálya közepén. Ennek ellenére az első tankolásig könnyen ment, utána viszont már két-három alkalommal le is kellett szálnom a motorról, annyira beleragdt a sárba, majd sokat csúszkáltam - ekkor ért be és előzött meg Ruben (Faria). Mivel gyorsan és biztosan ment, úgy döntöttem, hogy nem megyek bele meccselésbe, inkább csak követem" - nyilatkozta Joan Barreda a futam után.

Joan Barreda
Joan Barreda

A hondások valószínűleg más stratégia szerint versenyeznek, mint tavaly - 2015-ben nagyon erősen indultak, most viszont visszafogottabban mennek, mintha tartalékolnának a második hétre és a maratoni napokra. Goncalves a hatodik, Barreda a hetedik, Benavides a nyolcadik lett - ez utóbbi nagy szó, hiszen ez az első Dakarja a 26 éves argentinnak.