Ha elesel, garantált a baj

2016.01.06. 12:06

A Termas Rio Hondo és Jujuy közötti harmadik szakasz a gyors versenyzőknek kedvezett. Az amúgy sem hosszú mért szakaszt 314 kilométerről 200 kilométerre rövidítették a szervezők, így inkább egy sprintfutam volt. Az eső miatt csúszóssá váló sziklás pálya viszont könnyen súlyos bajokat okozhatott - egy kisebb elcsúszásnál is komoly sérüléseket lehetett begyűjteni mind a versenyzőknek, mind a járműveknek. Ezen felül az összekötő szakaszokra kihelyezett sebességmérők okoztak gondot, ezekbe elég sok versenyző beleszaladt, és gyorshajtás miatt sorra gyűjtötték be a fél- és egyperces büntetéseket.

A Honda két pilótája a harmadik etapon kőkeményen odatette magát, és ahogy már írtuk, érdemes is volt odafigyelni Kevin Benavides-re: az argentin újonc, aki ráadásul nem is a gyári csapattal megy, hanem csak a gyári támogatású Honda South America Rally Team pilótája, tegnap a leggyorsabb volt. A 26 éves tehetség korábban enduróversenyeken ért el sikereket, a nagy csapatok viszont először a Marokkó ralin figyeltek fel rá először, amikor 2015-ben a negyedik helyen zárta a Dakar főpróbájának tekintett mérkőzést. Ha valakinek nincs meg, mekkora félisten ez a fiatal, álljon itt még egyszer: ez a srác élete első Dakarján szakaszgyőzelmet szerzett - ez legutóbb a KTM-es Matthias Walknernek jött össze tavaly, szintén a harmadik szakaszon. Benavides ezzel az összesített lista második helyére jött fel.

"Ma nagyon feküdt nekem a pálya, úgy érzem, mind a motorozás, mind a navigálás jól ment. Amikor esett, akkor is jó volt, a sziklás köves terep amúgyis az én műfajom" - foglalta össze a napját a Benavides.

A második legjobb időt a szintén hondás Paulo Goncalves futotta, akiről a 2014-es Dakar leghíresebb fotója készült: akkor a motorja begyűjtötte a száraz gazt a kipufogó leömlőjéhez, majd kigyulladt és porig égett, miközben a versenyző ott zokogott mellette. Tavaly viszont már késhegyre menő küzdelmet folytatott Marc Comával, és alig 15 perccel maradt le a győzelemről - azelőtt soha nem sikerült az első tízben végeznie a Dakaron, pedig korábban már többször is állt dobogón a katari és a markokkói ralin. Idén viszont megint csúcsformában van, az összesítettben ő a negyedik, és minden esélye megvan a még jobb eredményre.

Harmadikként szintén egy első dakarozó ért be, a KTM-es Antoine Méo - a 31 éves francia motoros négyszeres enduró világbajnok, európai supercross bajnok, kétszer nyert a Six Days-en, szóval tud egy-két dolgot a terepmotorozásról. A szoros versenyt bizonyítja, hogy Méo két másodperccel maradt le Goncalves-től és kevesebb mint fél percre volt a hazai pályán motorozó Benavides-től. Az előző napi közepes eredménye miatt viszont jelenleg csak a tizenkettedik az összesített táblán - a teljes hét és fél perc hátránya viszont semmit nem jelent, hiszen a verseny háromnegyede még hátra van, és neheze csak most következik. Erre külön készül a francia, folyamatosan keresi a megfelelő taktikát, bevallása szerint jobb is, hogy nem elsőként ért be, mert még nincs elég tapasztalata ahhoz, hogy legelöl menjen egy olyan olyan nehéz szakaszon, mint amilyen a negyedik lesz. Egyelőre még inkább gyűjti a tapasztalatokat, készül a maratoni etap kihívásaira, és igyekszik jobban beosztani a gumikat.

Tegnap nem véletlenül rajongtuk körbe Stefan Svitkót, a KTM-es szlovákot: egy napja még csak a legjobb privát versenyző volt, most viszont már ő vezet! Nem is tudom, mikor volt ilyen utoljára, hogy nem gyári nagymenő állt az élen. Svitko egyébként háromszor nyerte meg az enduró EB-t, és az elmúlt években folyamatosan zseniálisan megy a Dakaron - ennek tükrében szinte érthetetlen, hogy a KTM miért nem szerződtette még gyári pilótának.

"A tegnapi után a mai szakasz jó volt. A hetedik helyről indultam, így ez jobb volt, mivel nem elöl mentem, szinte csak a motorozásra kellett összpontosítanom, a navigálásra csak alig" - mesélte az ötödikként beérő hondás Barreda, ő az összesítésben jelenleg a harmadik helyen áll. A KTM számára rossz hír, hogy az összesítésben elég rosszul állnak, gyári versenyzőik közül Walkner van a legjobb helyen, ő éppen a hatodik, Price a kilencedik, Laia Sanz a huszonegyedik. Ennél még a KTM B-csapatnak csúfolt Husqvarna is jobban áll, az egyre jobb futóműbeállításokat találó Quintanilla a hetedik, Faria pedig a nyolcadik, pedig a portugálnak tegnap nagyon nem jött ki a lépés, huszonötödikként ért csak be. Ennek egy igen egyszerű oka volt, eltaktikázta a tankolást, majdnem kifogyott az üzemanyaga, emiatt vissza kellett vennie a tempót.

"Jó volt, hogy ma én nyitottam a pályát (ő indult elsőnek), de elég óvatosan kellett mennem. Mindenhol állatok voltak, és elég sok ember volt kint. Emiatt inkább a biztonságra mentem, szereztem egy jó pozíciót, amire holnap lehet építkezni. Ez még csak a harmadik nap volt, hosszú út áll még előttünk, de folyamatosan törekedni kell a győzelemre - öt vagy hat perc a hátrányom, ez a harmadik napon lényegében semmi. Szóval az élen kell lennem, mert a második hét kemény lesz. Most jó helyen vagyunk, okosan kell versenyezni, és majd meglátjuk" - nyilatkozta Toby Price a célban.

A Yamaha versenyzői különböző nyűgökkel küzdenek, Helder Rodrigues influenza miatt magas lázzal és gyengeséggel küzd, míg Alessandro Botturi csuklója egy ütközés során sérült meg a második szakaszon.

A mai, negyedik rész egy hurok lesz, Jujuyból indul és oda is ér vissza a mezőny, 429 kilométer speciál és 200 kilométer összekötő során egészen 3500 méterig felmennek a hegyekben - abban a magasságban már ember és gép is szenved, ráadásul ez már az első maratoni szakasz, vagyis a célba beérve a versenyzőknek segítség és pótalkatrészek nélkül kell elvégezniük a nap végén a karbantartásokat.

Napi eredmény:

1 BENAVIDES (HONDA) 02:31:03
2 GONCALVES (HONDA) 02:31:29
3 MEO (KTM) 02:31:30
4 SVITKO (KTM) 02:31:34
5 BARREDA BORT (HONDA) 02:31:37
6 VAN BEVEREN (YAMAHA) 02:32:39
7 FARRES GUELL (KTM) 02:32:49
8 QUINTANILLA (HUSQVARNA) 02:32:55
9 DUCLOS (SHERCO TVS) 02:32:58
10 WALKNER (KTM) 02:33:29

Összesített:

1 SVITKO (KTM) 06:27:04
2 BENAVIDES (HONDA) 06:27:38
3 BARREDA BORT (HONDA) 06:27:50
4 GONCALVES (HONDA) 06:27:58
5 DUCLOS (SHERCO TVS) 06:28:00
6 WALKNER (KTM) 06:28:37
7 QUINTANILLA (HUSQVARNA) 06:30:28
8 FARIA (HUSQVARNA) 06:30:47
9 PRICE (KTM) 06:31:53
10 PEDRERO GARCIA (SHERCO TVS) 06:33:23