Mire lehet jó a bukóba épített a 360 fokos kamera?

2016.01.13. 09:34 Módosítva: 2016.01.13. 09:35

A BMW a napokban mutatta be a HUD-dal kombinált sisak-tanulmányát, most pedig a Bell állt elő egy meglepő újdonsággal: 360 fokos látószögű kamerát építettek a 360fly névre keresztelt bukójukba.

A sisak tetejébe beépített kamera 360 fokos látószöggel rendelkezik, és 4K felbontásban képes rögzíteni mindent, ami a motoros körül történik - az pedig egy Oculus Rift-szerű virtuális-valóság szemüvegeken keresztül lesz visszanézhető.

A Bell 360fly ezen felül rendelkezik beépített GPS-szel, barométerrel és gyorsulásmérővel, vagyis a videó mellé komplett telemetriát is képes rögzíteni. A készítők szerint még szükséges egy kis idő, hogy a 360fly lehetőségei kiteljesedjenek - idővel nem csak a járművek közötti kommunikációban lehet úttörő, hanem a balesetbiztonságban is, hiszen megfelelő szoftverrel a sisak akár figyelmeztethetné a motorost a holttérből érkező veszélyekre, de a különböző bűnüldöző szervek is hasznát vehetnék a technológiának.

Arról nem esett szó, hogy mikor készül el a Bell 360fly szériaérett, megvásárolható változata. Az alapja viszont létezik, a bonyolult technológiát egy Bell Star bukóba építették be, de a gyártó más modelljeibe is beszerelhető, krosszsisaktól kezdve sí és mountain bike-os fejvédőikbe is. Az viszont biztos: a beépített műszaki tartalom miatt ezek nagyon drágák lesznek.