Akula: ilyen névvel sportmotort?

2016.02.04. 10:27

Az autó- és motorgyártóknak nincs mindig könnyű dolguk, amikor egy új modell elnevezésén gondolkodnak. Nem árt, ha minden piacon jól cseng a név, de becsúszik olykor nagy melléfogás is. Ebbe a kategóriába sorolhatjuk a TVS újdonságát is: az Akulát. Ez nyilván csak nálunk hangzik viccesen, oroszul például cápát jelent. Az meg már elég vagány, ugye?

Ehhez ráadásul a BMW-nek is van némi köze. A bajorok a TVS Motorsszal közösen fejlesztették a G310R meztelen gépet, amelynek 313 köbcentis egyhengeresét most átmentették az Akula 310-be. A szénszálas idomzatot, és a Yamaha R1-esekre hajazó ülés- és farrészt az indiaiak gyári versenycsapata készítette. A sportmotor nevével ellentétben egészen jól néz ki, és a márka versenymúltja előtt tiszteleg.

Teljesítményadatokat ugyan most még nem hoztak nyilvánosságra, de vélhetően a szintén a délkelet-ázsiai országban készülő BMW G 310 R-hez hasonló számokat kapunk. Emlékeztetőként: a bajor naked 34 lóerős teljesítményét 9500-as fordulaton, 28 newtonméteres csúcsnyomatékát pedig 7500-nál adja le. A sportos TVS-nél ezeken egy picit pöckölhetnek, így 40 lovas teljesítményre számíthatunk. A futómű és a fékek látszólag változatlanok maradnak.

Megvennéd Akulát?

  • 233
    Simán!
  • 82
    Nem illik neveken viccelődni
  • 59
    Ilyen névvel? Soha!

Az Akula 310 egyelőre csak tanulmányként létezik, a Delhiben rendezett Auto Expón mutatták be. Azt ígérik, még idén elkészül a sorozatgyártásra érett verzió is. Ráadásul úgy tudni, a BMW is elkészíti majd saját verzióját.

Fotó: motorbeam.com

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.