Ablaktörlőt a bukósisakra

2016.03.08. 10:38

Az autóknál az ablaktörlő olyan alap alkatrész, hogy már nagyon régóta nem kérdés a megléte, sokkal inkább arról van már szó, hogy mennyire automata a működése. Ezzel szemben a motorokon ismeretlen az ilyesmi. Ott vagy a menetszél segít, vagy semmi.

Pedig igény lenne valami hasonlóra, ugyanis a menetszél csak addig dolgozik, amíg a plexi - sisaké vagy a motor szélvédője, ebben az esetben mindegy - makulátlan, úgy értem nincsenek rajta még mikrokarcok sem, amikben megülhetnek a cseppek. Azonban ha viseletes, és ezek jellemzően a leggondosabb tulajdonos mellett is azzá válnak, már csak a levegőben lévő porszemek becsapódása miatt is, esőben rettenetesek lesznek. Ha pedig még éjszaka is van, egyenesen életveszélyesnek ítélhetők.

A leleményes gyártók mindenfélét kitaláltak már, nanotechnológiás felületkezeléstől kezdve a kesztyű ujjára szerelt vízlehúzó lapáton át, most pedig egy angol feltaláló kezdett el kalapozni a Rainpal névre keresztelt bukósisak-plexitörlőre.

Ennek lényege, hogy mint egy napellenzőt, fel lehet pattintani a sisak plexije fölé, és a rajta lévő lapát végzi a víz lehúzását - illetve fel lehet tölteni 100 ml ablakmosóval, és akkor nem csak lehúzza, de le is tisztítja a plexit. Az áramellátásról apró lithium-ion akkumulátor gondoskodik, ami egy feltöltéssel két órányi működést tesz lehetővé.

Ha sikerül összeszednie a pénzt a gyártás beindításához, akkor a kész Rainpal sisaktörlő 24-27 ezer forintnak megfelelő összegbe fog kerülni. Addig maradnak a már bevált megoldások, mint a bal mutatóujjal való törölgetés.