Ilyen lenne az Africa Twin hardcore változata

2016.03.22. 11:11

Az nagy túraendurók piacának iróniája, hogy egyrészt az egykori terepmotorokat addig finomították a vásárlók igényeihez igazodva, hogy egyre kevésbé alkalmasak terepezésre, miközben folyamatosan kell amolyan adventure alváltozatokat bemutatni, hogy legyen egy, a kalandozás illúzióját megtartó kivitel is.

Ezt a kettősséget még a BMW vezette be a köztudatban, amikor az R 1150 GS mellé elkészítették az R 1150 Adventure-t, és azóta szinte az összes konkurens is készített egy amolyan igazi világjáró altípust is a hardcore ügyfeleknek. A kérdés, hogy a Honda vajon beszáll-e ebbe?

Bár az Africa Twin alapból az extrémebb végén fogja meg a túraenduróságot, a legújabb tanulmányuk arra enged következtetni, hogy a vezetőséget foglalkoztatja a gondolat. Az Africa Twin Adventure Sports Conceptet az Osaka Motor Show-n mutatták be, és nagyjából az előbb taglalt gondolatot járja körül. Alapjait tekintve teljesen megegyezik a szériagyártású CRF1000L-lel, vagyis azonos a váz, a motor, a futómű és a legtöbb karosszériaelem is, ám van néhány figyelemre méltó változtatás.

A masszív haspáncél némileg emlékeztet a régi, legendás Párizs-Dakar versenymotorjukra, az NXR750-re. Emellett teljesen új a lapos, krosszmotor stílusú ülés, a farrész és a meredeken felfelé álló Termignoni kipufogó.

A színséma megegyezik az első generációs Africa Twinével, illetve a sportcélúságot hangsúlyozandó, lehagyták róla az indexeket is visszapillantókat. Nehéz megmondani, hogy ebből készül-e szériaváltozat, vagy csak részletei lesznek extralistáról megrendelhetők - valamennyire reménykedésre ad okot, hogy tavaly a CRF250 Rally Conceptet ugyanott és ugyanígy mutatták be, idén pedig egy újabb tanulmánnyal jelezték, hogy jövőre készül belőle a szériaváltozat.