Díjat nyert az XDiavel formaterve

2016.04.11. 08:10

Rangos elismerést tudhat magáénak a Ducati. A tavaly ősszel bemutatott XDiavel S power cruiserrel elnyerték ugyanis a Red Dot Award 2016-os Best of the Best díját. A piros pont dizájndíj egészen komoly múltra tekint vissza, először az ötvenes évek közepén ítélték oda.

Az XDiavel S a termékdizájn kategóriában indult és nyert. Az értékelés szempontjai között nemcsak a formaterv, hanem az innováció is fontos szerepet játszik. De hogy mi az újítás a Ducati gépében? A márka ezzel a modellel olyan kategória felé fordult, amelyben korábban nem igazán képviseltette magát. Ahogyan a bemutatón elhangzott, a ducatis stílust és a cruiser műfajt igyekeztek keresztezni. Közben pedig a cruiser műfajba is sportosságot, könnyed kezelhetőséget csempészni.

A márka formatervező részlegének menedzsere, Andrea Ferraresi persze ki is használta az alkalmat, hogy méltassa az XDiavelt. Ahogy fogalmazott, az egyes alkatrészek, így a váz, a tank, a fényszóró önálló egységnek számítanak, mégis egy komplett egészet alkotnak - harmonikus, kiegyensúlyozott egészet. A Ducati számára pedig nyilván fontos, hogy egy-egy motorkerékpárját a stílus, a dizájn és az innováció ikonjaként tartják számon.

Ez már nem az első eset egyébként, hogy az olasz gyártó valamely gépe elnyeri a Red Dot Awardot. 2013-ban az 1199 Panigalénak ítélte oda a zsűri a díjat.