A Yamaha már nem irigy a Harley-ra

2016.05.03. 12:17

A Yamaha cruisereket és choppereket amerikában Star márkanéven árulták, nagyjából azonos logika mentén, mint ahogyan a Honda létrehozta a Acurát, a Nissan az Infinitit és a Toyota a Lexust: a tengerentúlon így próbálták megverni az ottani járműipart, és erre a japán nevekkel nem láttak esélyt.

A Star márkának eldőlt a sorsa. Nem kell
A Star márkának eldőlt a sorsa. Nem kell

A Yamahának a névcsere egyébként ennek ellenére sem vált be nagyon - valószínűleg azért, mert hiába amerikai csengésű, a termék maga hiába volt tartós és megbízható, pont azt a pluszt nem tudta, amiért a Harley-Davidsonokért tiszta szívből lehet lelkesedni. Másolatok voltak, na.

Ez nem vált be
Ez nem vált be

Tehát a giccses chopper-cruiser vonal évek óta nem hozza az elvárásokat, hatalmas szerencse, hogy közben rájöttek, van saját múltjuk, amihez olyan büszkén vissza lehet nyúlni, mint ahogy a Harley bánik a saját történelmével. A Yamahánál ezt a retró-vagány vonalat Sport Heritage-nek hívják, és a Yard Built projektekkel futatták fel a kínálatot - ha valaki nem lenne képben a Yamaha napi dolgait illetően, a Yard Built sorozat lényege, hogy különböző építőket felkérnek, hogy dolgozzák át egy-egy modelljüket, amiket aztán kiállításokon turnéztatnak végig.

Ez az új irány
Ez az új irány

A Yamaha retró kínálata elég változatos, az XJR1300-tól az SR400-on és az XSR900-on át a Vmax-ig terjed, közös bennük, hogy mindegyik tagja kellően vagány, és elég jól meg tudja fogni a fiatal vásárlókat.

A Star márkának emiatt vége, még ha nem is zárják be úgy, ahogyan otthonról elindulva le szokás kapcsolni a villanyt, de szép lassan elkezdik a felszámolását, és visszaolvasztják a Yamahába.

Ez a folyamat Európát nem nagyon érinti, viszont annál beszédesebb: a japán gyártónak nagyon bejöttek az új modellek és eszük ágában sincs leállni az MT és vintage modellekkel.