Baleset? Majd a motor hívja a mentőket

2016.05.04. 09:01

Intelligens segélyhívó rendszert mutatott be a BMW Motorrad, ami baleset esetén automatikusan értesíti a mentőket. A balesetet felismerő, a helyszínt GPS alapján meghatározó, majd a mentőket értesítő rendszer már létezik autókhoz, ebben az esetben az újdonság, hogy sikerült motorkerékpárokra átültetni a technológiát.

Európában az autókban 2018-tól kötelező lesz az automata segélyhívó, motorok közül pedig először a BMW K 1600-akban fog megjelenni 2017-ben.

Az SOS rendszer a gyorsulás-szenzor és a dőlésszög-érzékelő jeleiből kalkulálja ki, hogy ami történt, az balesetnek számít, majd kapcsolatot létesít a BMW Call Centerrel - a mikrofon és a hangszóró beépített elem, így nem kell a balesetet szenvedett motorosnak a telefonját keresgélnie törött kézzel.

Állítólag a balesetező tulajdonos anyanyelvét beszélő munkatárs jelentkezik be, aki szükség esetén riasztja a mentőket. A hívásra a feltételezett esés után 25 másodperccel kerül sor, vagyis ennyi idő áll rendelkezésre, hogy kisebb eldőlés, beavatkozást nem igénylő elcsúszás után egy gomb megnyomásával megakadályozza a tulajdonos a hívást.

A BMW Motorrad Intelligent Emergency Call névre keresztelt megoldás elméletileg utólag is beépíthető extra - legalábbis a korábbi K 1600 modellekbe - , de erről még nincsenek pontos információk.

Az előzetes kutatások során arra jutottak, hogy az automatikus segélyhívókkal 40-50%-kal gyorsabban érkezik meg a segítség a baleset helyszínére, ami évente 2500 megmentett életet jelentene.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.