Meghalt a MotoCzysz alapítója

2016.05.10. 09:54

Hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Michael Czysz, a MotoCzysz alapítója. A motorversenyzőként és tervezőként is ismert Czysz 52 éves volt, évekkel ezelőtt diagnosztizálták nála a betegség egy ritka változatát.

A szakember korábban belsőépítészként dolgozott, létrehozta az Architropolis nevű céget. Olyan sztároknak dolgozott, mint Cindy Crawford, vagy éppen Lenny Kravitz. Később azonban inkább a motorkerékpárok felé kezdett kacsingatni. Megalapította a MotoCzysz-t.

2005-ben már be is mutattak egy MotoGP-prototípust, a C1-et. Szénszálas vázat használtak hozzá, és ellenkező irányba forgó motorral igyekeztek kiküszöbölni a káros giroszkópikus erőket. 990 köbcentivel terveztek, de közben a MotoGP szabályrendszere megváltozott, és 800-as gépekre szabták a sorozatot. Később aztán replika formájában egy ötvendarabos szériát jelentettek be.

A MotoCzysz elektromos motorkerékpárjai a Man-szigeti TT-n is rajthoz álltak. Sőt 2010 és 2013 között nem találtak legyőzőre, először Mark Millerrel, majd Michael Rutterrel a nyeregben söpörték be a győzelmet.

Michael Czysz motortervezői pályáját az újítások jellemezték, mindig kitartott ötletei mellett, a kritikusokkal szemben is megvédte munkáit. Az idő pedig általában őt igazolta. A betegséggel is felvette a harcot, végül azonban alulmaradt. Michael Czysz ötvenkét évet élt. Nyugodjon békében!