Ez a sisak nagyban növelné a túlélési esélyeket

2016.05.26. 13:22

Motoros balesetnél kulcsfontosságú a túlélés szempontjából, hogy a sérült milyen gyorsan jut megfelelő ellátáshoz. Ennek a folyamatnak csak egyik része az elhivatott mentőállomány, vagy a rendkívül gyors reagálású motoros mentők, a másik, hogy egyáltalán tudjanak arról, hogy ki kell vonulni egy sérülthöz.

Ezen próbál segíteni például a BMW automatikus balesetjelző rendszere, ám ahhoz szükséges lenne venni egy BMW-t. Annál egy fokkal pénztárcabarátabb megoldásnak ígérkezik a rettentes szóviccel operáló Helpmet sisak (help = segítség, helmet = sisak).

A thaiföldi fejlesztésű bukó lényege, hogy automatikusan hívja a mentőket, ha a balesetező pilóta elveszítette az eszméletét. Ehhez a sisakba tulajdonképpen egy okostelefont építettek, SIM-kártyával, GPS-szel, tölthető akkumulátorral és ütközésérzékelővel.

A rendszer csak nagy erejű ütésre - minimum 95G-s becsapodás kell neki - lép életbe, sima leejtésre vagy eldőlésre nem tárcsázza a mentőket.

A Helpmet másik okos megoldása, hogy a felhasználó regisztrál az online adatbázisba, ahol megadhat különböző adatokat, kórtörténetet, gyógyszerallergiát, egészségügyi problémát, valamint az értesítendő személyek elérhetőségeit.

Az egész projekt még fejlesztési stádiumban van, és ha ez így még közelről sem tűnik tökéletesnek, nagyon ígéretes.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.