Terepmotort a hadseregnek

2016.05.30. 07:44

Érdekes versenyt hirdetett meg 2014-ben az Amerikai Egyesült Államok védelmi minisztériumának kutatásokért felelős részlege. A DARPA felhívására jelentkező gyártóknak kimondottan a hadsereg számára kellett motorkerékpárt tervezniük és fejleszteniük. A két döntőst egy hadiipari konferencián mutatták be Tampában.

A Logos Silent Hawk és az LSA Autonomy Nightmare (a képen) egyaránt a jó terepképességekre, valamint a hibridhajtásra épít. Belsőégésű motorjaik szinte bármit elégetnek a benzintől a kerozinig, a Logos egyik mérnöke szerint pedig elméletileg akár olívaolajjal is megy a gépük. Emellett pedig villanymotor is jutott mindkét modellbe, aminek köszönhetően szinte lopakodóvá válnak a járművek.

Arra a kérdésre, hogy miért használnak motorkerékpárokat annak ellenére, hogy a kétkerekűek egy-egy tűzharcban szinte semmilyen védelmet nem nyújtanak, persze van logikus magyarázat. A négy keréken nehezen, vagy egyáltalán nem megközelíthető helyek így könnyebben elérhetőek lehetnek, és akár gyorsabban és halkabban is odaérhetnek a célterületre, mint hagyományos járművekkel. Így felderítői feladatokat láthatnak el leginkább.

A hírek szerint ez a két motorkerékpár számos biztató tulajdonsággal bír, de még nem érték el azt a szintet, hogy a hadsereg nyugodt szívvel használatba vegye őket. Így tehát a Logosra és az LSA-ra is vár még némi munka.