Megérte várni: a Husqvarna nem spórolta ki a dögöt

2016.11.10. 15:34

Két régóta várt modellt mutatott be a milánói motorszalonon a Husqvarna: a KTM kötelékébe tartozó svéd gyártó a Vitpilen 401-ről és a Svartpilen 401-ről rántotta le a leplet. Magyarul fehér, illetve fekete nyilat jelentenek a nevek – való igaz, a Husky nyilai most rendesen célba találtak.

A két gépet tanulmány formájában még két évvel ezelőtt mutatták meg, szintén az EICMA-n. Az új Huskyk két, mostanság igen népszerű stílust dolgoznak fel. Míg a Vitpilen a café raceres irányvonalat képviseli, addig a Svartpilen inkább scrambleres vonásokat mutat. A közeljövőben egy idomos sportmotorral, az Aeróval bővülhet a sorozat.

Mindkét új Husqvarnába 375 köbcentis egyhengeres került, amely 44 lóerőt és 37 newtonmétert tud. A gyáriak azt mondják, a teljesítményleadás viszonylag egyenletes, így minden fordulatszám-tartományban kellő erő áll rendelkezésre. A blokkot térhálós acélcsővázba építették, ami kimondottan illik ehhez a stílushoz.

Szintén közösek a Bybre fékek: elöl 320-as tárcsa és négydugattyús nyereg, hátul 230 milliméteres tárcsa és egydugattyús nyereg található. A futóművet a WP szállította – igaz, erről pontosabb adatokat még nem közöltek. Ledes fényszórókat is kapott mindkét motorkerékpár, de természetesen vannak különbségek is. Az ülés és a kormány egyaránt eltér a két modellen, a szín pedig – milyen meglepő – típusfüggő. Ahogyan a név jelentése is sugallja, a Svartpilen feketében, a Vitpilen fehérben kapható.

Az új Husqvarnák jövő ősszel kerülhetnek a kereskedésekbe, árazásuk egyelőre nem ismert. Hasonló méretben és lökettérfogattal a KTM 390 Duke-ja jelenleg másfél millió forint körül kapható itthon, ennél mi drágábbnak saccoljuk a Huskykat. A már említett idomos sportmotor később csatlakozik a modellpalettához: a 401 Aerót tanulmány formájában mutatták meg a milánói kiállításon.