A jövő motorja a nyomtatóból jön?

2016.11.29. 09:21

A háromdimenziós nyomtatás térnyerése nem kerüli el a motorkerékpár-ipart sem. Korábban a svájci TE Connectivity készített ilyen módszerrel egy elektromos gépet, de például a nemrég bemutatott KTM 790 Duke tanulmány egyes alkatrészei is nyomtatóból jöttek ki. Most a Divergent állt be a sorba.

Divergent?mode=max&quality=90&scale=down

A Dagger nevet viselő prototípusuk vázát, lengővilláját, tankját és ülését is háromdényomtatták, méghozzá szénszálas műanyagból. A gyáriak szerint a technológiának köszönhetően ötven százalékkal könnyebb lett a gép, mint egy hagyományos eljárásokkal készülő, hasonló méretű motorkerékpár. Maga a blokk viszont nem 3D-nyomtatott. Egy Kawasaki H2 egyliteres, kompresszoros sornégyesét építették be, amely 200 lóerős teljesítmény leadására képes.

A hírek szerint a Dagger megmarad prototípusnak, sorozatgyártását nem tervezik. Csupán a 3D-nyomtatásban rejlő lehetőségeket igyekeztek vele megmutatni.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.