Nem hülyeség, amit az angolok csinálnak a motorosokkal

2016.12.14. 13:30

Míg nálunk az önvezető autók saját kormánybiztost kapnak, addig Angliában az autópálya kezelő, a rendőrségi vezetők tanácsa és a motorgyártók szövetsége összefogtak, hogy közös munkával megteremtsék a biztonságosabb motorozás feltételeit.

Ez Vietnám, nem Anglia
Ez Vietnám, nem Anglia

A terv szerint ha sikerül csökkenteni a balesetek számát, egyre többen ülnek majd át motorra, ezzel pedig csökken a dugók száma, rövidülnek a menetidők, kisebb terhelésnek lesz kitéve az úthálózat, így annak fenntartása is olcsóbb lesz.

Egyelőre hét pontban vázolták a terveiket, amik között elég homályos címszavak is szerepelnek, mint a tudatos úthasználat, az oktatás, a biztonságos infrastruktúra, a motoripar társadalmi elkötelezettsége és a kerékpárosok csoportok bevonása.

Ezek mellett szerencsére konkrét tervek is vannak, például a közútfejlesztéseknél figyelembe veszik a motorosok szempontjait is, tehát a terelők és a szalagkorlátok kialakításánál figyelembe veszik a motorosok igényeit (pl. ha nekicsúszol, ne vágja le a végtagjaidat), illetve csúszásbiztos felfestéseket vezetnek be.

Akit érdekelnek a hazai motoros érdekvédelem eredményei, körülbelül két éve összefoglaltam őket.