Nem látják szívesen a terepgépeket a Pikes Peaken

2017.03.08. 10:18

A terep-irányultságú gépeket többé nem fogadják a Pikes Peak-i hegyi felfutón, az idei év lesz az utolsó, ahol ilyen motorok rajthoz állhatnak. A szervezők a közleményükben elég maszatolósan fogalmazták meg, hogy mit értenek terepgépek alatt, és milyen szempontok szerint fogják szűrni azokat a motorokat, amik "azzal a céllal készültek, hogy a Pikes Peak eredeti földútjain versenyezzenek".

Spider-Grips-Ducati-Multistrada-1200-S-Pikes-Peak-race-bike-27

Az elmúlt években jelentősen megváltozott a felfutó pályája, eredetileg végig földút volt, amit aztán szép fokozatosan egyre több helyen aszfalttal takartak - 2012-től már végig szilárd burkolaton mennek a versenyzők. Mostanra eljutottak oda a szervezők, ha már a verseny évek óta aszfalton megy, akkor ideje lenne elhagyni a régi ralis hangulatot, és ezt a szabályokban is megjeleníteni. Ennek az eredménye, hogy a terepgépeket elkezdenék szűrni, még ha megfelelő átalakítások esetén, minden egyes esetet külön-külön megvizsgálva át is engednék aztán őket a gépátvételen, ahogyan az a közlemény további részeiből kiderül.

A szabálymódosítást egyre többen sürgetik, ugyanis ahogyan az aszfalttal együtt a tempó is nőtt, az elmúlt években egyre több halálos baleset történt. Ennek próbáltak utánamenni azzal, hogy a motorok közül kizárták a csutkakormányos gépeket, most pedig további szabálymódosításokat látnak szükségesnek, hogy zavartalanul folytatódhasson Amerika második legrégebbi motorsport rendezvénye.