MotoGP pilótákkal és villanymotorokkal indítanak versenysorozatot

2017.03.14. 13:43

A MotoGP és a Superbike világbajnokság jogtulajdonosa, a Dorna Sports egy új versenysorozat indítására készül, 2019-ben indítanák az elektromos motorkerékpárok gyorsasági világbajnokságát. Nem ez lenne az első próbálkozás, létezett korábban hasonló például a TTXXGP és a FIM e-Power Championship néven, de azok nem lett sikeresek.

MotoCzysz-E1pc-test-PIR-07

A Dorna elképzelése szerint egy ötfordulós sorozat lenne, és lényegében márkakupaként futna, két gyártó már jelentkezett beszállítónak. A rajtrácsot a MotoGP-versenyzőkkel töltenék fel - 14 a királykategóriából és a négy leggyorsabb Moto2-es pilóta - vagyis a célközönségnek nem kéne egy új mezőnyt megismernie, hiszen bejáratott nevek mérkőznének. Egy futam 10 körből állna, és várhatóan 200 km/h feletti tempóval is mehetnének az indulók.

A sorozat teljesen szén-dioxid mentes lenne, minden elektromos szükségletet, a bokszutcától a fogadócsarnokig megújuló energiával oldanának meg. A Dorna igyekszik a hozzá került versenysorozatokat úgy fejleszteni, hogy ne maradjanak le a világtól, ennek az első lépése volt a Superbike-ban a Supersport300 kategória bevezetése, és a következő a villanyhajtású motorok saját versenye lesz.

Jelenleg két komolyan vehető elektromos verseny van, ami pontosan jelzi, hol tart a technológia. Az egyik a Pikes Peak a másik a Man TT - viszont egyik sem az a klasszikus, tévékompatibilis versenyformátum, mint ami a Dorna sorozata lenne.