Rekord magasra másztak az Africa Twinek

2017.03.20. 14:45

Bármit is mond Klein Dávid, a modern hegymászás már túllépett a Mount Everest meghódításán, sőt, a nyolcezresek sem nagyon bírnak sportértékkel - most az új utak, a minimalista, alpesi stílusú mászás Himalájába való átültetése és a nagyon durva északi falak meghódítása jelentik a csúcsteljesítményeket. A motorkerékpárral magasra jutás viszont még közel sem tart ott, hogy táborépítés nélkül szaladjanak fel a gyíkok által is megmászhatatlannak ítélt falakon.

A rekordot jelenleg a KTM tartja, 6080 méter magasra jutottak fel - igaz, kis trükkel, ugyanis elektromos motorral vágtak neki, ami sokkal kevésbé érzékeny a ritka levegőre, mint a belsőégésű ellenfelei. A Honda nem hagyhatta, hogy a legkellemetlenebb rivális nyugodtan üljön a trónon.

Öt motoros négy darab Africa Twinen vágott neki ugyanannak a hegynek, az Argentína és Chile határán magasodó Ojos del Saladonak. Nem azért választották ugyanazt, mert nem volt fantáziájuk egy másikat találni, egyszerűen ez az a jól megközelíthető csúcs, ahol viszonylag nagy biztonságban hatezer méter fölé lehet hajtani.

Fabio Mossi, a Honda dél-amerikai versenycsapatának endurósa egészen 5965 méterig ment, ami némileg elmarad a KTM rekordjától, de még mindig ez a legmagasabb, ahová kéthengeres, belső égésű motorral valaha feljutottak. És akkor még egy szót sem szóltunk arról, hogy az Africa Twin egy lövegtorony a pillekönnyű villanyenduróhoz képest.

Az Africa Twineket az út előtt némileg módosították, de csak minimálisan tértek el a gyáritól: Termignoni kipufogókat tettek rájuk, módosították a láncáttételt és a saras-homokos-jeges ösvényekhez jobban passzoló abroncsokat húztak a felnikre.