2017.04.29. 15:54

Ritka, közel kilencvenéves motorkerékpár kerül kalapács alá az RM Sotheby's aukciósháznál. Az 1928-as gyártású Brough Superior SS100-at jövő hónapban, Olaszországban árverezik el.

Az 1140 köbcentis gépet George Brough és a JAP hergelte annak idején, a Moby Dick nevet 1931-ben a Motor Cycling Magazine akasztotta rá. 185 km/h-s eredményével a leggyorsabb, magántulajdonban lévő motorkerékpár volt abban az időben. Később Ralph Bilbe-hoz került, aki 200 km/h fölötti tempót motorozott vele Stockbridge és Salisbury között.

Az SS100 a valaha elárverezett legértékesebb motorkerékpárok közé tartozik, akár 220 millió forintnyi angol font is befuthat érte. Ezzel pedig a legdrágább brit motorkerékpár címét is magához ragadhatja, a jelenlegi csúcs nagyjából 120 millió forintnak felel meg.

Nem ez lesz viszont az egyetlen különlegessége az árverésnek. A Moto-Icons: From Cafe Racer to the Superbike fantázianevet viselő gyűjteménybe további négy Brough Superior, négy MV Agusta és két Norton is tartozik. A gyűjtő nevét nem hozták nyilvánosságra.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.