Nem dragster, villanyrobogó

2017.05.29. 18:07

Furcsa koncepcióval készül az idei Concorso d'Eleganza Villa d'Estére a BMW. A bajoroktól már megszokhattuk, hogy évről évre valami radikálisat visznek a rendezvényre: korábban a Concept Ninety és az R5 Hommage is ekkoriban készült el. Ezekben közös, hogy a hagyományokhoz nyúltak vissza, most azonban egész más utat követnek.

A Concept Link egy olyan zéró-emissziós robogó, ami részben a Vision Next 100-ból táplálkozik, és a gyáriak szerint alapjaiban változtatja meg a városi közlekedésről alkotott elképzeléseinket. Persze ezeket a hangzatosan megfogalmazott ígéreteket nem mindig kell komolyan venni, azért ezzel a motorral sem holnaptól lesznek tele az utak.

A gépet egy kompakt villanymotor hajtja, amelyről egyelőre nem árultak el részleteket. Annyit tudni, hogy nagy, lapos akkumulátorokból nyeri az energiát, amelyeket a lehető legalacsonyabban helyeztek el, hogy lent tarthassák a súlypontot. Oldalnézetből akár dragsternek is elmenne a Concept Link – nyilván a robogó kategóriában, a méretes első idomok pedig egész jó szélvédelmet ígérnek.

Az alacsony építés megkönnyíti a fel- és leszállást, kérdés, hogy milyen magasságig lesz kellemes az üléspozíció. Ha már ülés: egy- és kétszemélyes változatra is alakítható. A villanymotor azonnali nyomatéka pedig elég rugalmassá is teszi a városi közlekedésre. Egyébként a manőverezhetőség érdekében hátrameneti fokozatot is kapott.

A Concept Link elnevezés arra utal, hogy a motorkerékpár kapocs a digitális és analóg világ között, egyben szolgál motorkerékpárként és kommunikációs eszközként. Ennek szellemében internetes fiókjainkhoz kapcsolhatjuk, szinkronizálhatjuk vele a naptárunkat is. Képes lesz arra, hogy a naptárbejegyzéseinkhez igazodva tervezzen útvonalat.

Nehéz megmondani, hogy mikor juthat el egy ilyen koncepció a sorozatgyártásig. A BMW mindenesetre komoly energiákat fektet a fejlesztésbe, tehát nem kizárt, hogy a tanulmány egyes tulajdonságai szériamodellekben is megjelennek a közeljövőben.