Kikerült a Suzuki villanymotorjának a rajza

2017.07.05. 16:42

Bő egy évtizede nem történt meg a villanymotoros áttörés, a Suzuki viszont úgy tűnik, hisz benne, ugyanis egy elektromos motor  szabadalmi rajzait adta be. Ez még nem jelenti azt, hogy szériamodell is lesz belőle, viszont jelzi, a kutatás és fejlesztés részleget igenis foglalkoztatja a téma.

A Suzuki villanymotor-elképzelése sok ponton eltér a megszokottól, például a villanymotort hosszában építették be, az erő pedig egy hatfokozatú váltón keresztül jut el a hátsó kerékhez. A váltót elég sokan elhagyják a villanymotoroknál, ugyanis a fordulatszámtartomány és a nyomatékleadás ezeknél egészen más, mint a benzinmotoroknál.

Bár a váltó bonyolult és drágán gyártható alkatrész, vannak előnyei: egyrészt javít a motor rugalmasságán, másrészt a benzines motorokhoz szokott vezetők így kevésbé idegenkednek majd a villanygéptől, valamint az áttételezéssel javítható a motor hatótávolsága.

Valamiért a források villanyos GSX-R néven hivatkoznak a típusra, de a GSX-R-séget a szabadalmi rajzon nem látom alátámasztottnak.