Elhunyt Ángel Nieto, a spanyolok első világbajnoka

2017.08.07. 14:35

Belehalt fejsérülésébe a július végén quadbalesetet szenvedett Ángel Nieto. A kisköbcentis motorok legendás bajnoka hetvenéves volt.

evr

Ángel Nieto 1969-ben első spanyolként lett a világbajnok a gyorsasági motoros világbajnokságon. Az akkor 22 éves Nieto az 50 köbcentisek között nyert, amivel egy másfél évtizeden át tartó dominanciát indított el: 1984-ig 90 futamot és 13 bajnoki címet nyert (hatot 50 köbcentis, hetet 125 köbcentis kategóriában). A teljes hetvenes éveket és a nyolcvanas évek elejét eluralta a legkisebb géposztályokban, 13 világbajnoki címével pedig máig a második legsikeresebb motorversenyző Giacomo Agostini után. Az aktív versenyzők közül egyedül Valentino Rossi mérhető hozzá, a 38 éves olasz kilenc címnél tart.

Nieto fiatalon
Nieto fiatalon

Nieto élete javát imádott szigetén, Ibizán töltötte. Itt érte a baleset július 26-án, amikor quadját elütötte egy autó egy körforgalomban. A hetvenéves bajnokot fejsérülésekkel vitték kórházba. Napokig kómában tartották, majd múlt csütörtökön, augusztus 3-án délelőtt elhunyt.