Becsődölt a Touratech

2017.08.17. 17:11

Lehúzhatja a rolót a túramotoros kiegészítőiről és átépítéseiről ismert német Touratech. A vállalat fizetésképtelenné vált, ezt pedig hivatalosan be is jelentették. A rossz hírt már a dolgozókkal is közölték, ők egyébként a munkabéreket még rendben megkapták. A következő hetek arról szólnak majd, hogy pontosan megvizsgálják a cég pénzügyeit, és megfontolják a lehetőségeket. A leállás egyelőre csak a németországi anyavállalatra vonatkozik, arról nincs információ, hogyan érinthetik az események a más országokban működő részlegeket.

Stage 01

A Touratech csődje már csak azért is érdekes, mert a túramotorok piaca egyébként meglehetősen pörög. Hogy mégis hogyan kerülhettek ilyen helyzetbe? Nem arról van szó, hogy nem fogytak volna jól a termékeik, sőt: a megnövekedett kereslet miatt új logisztikai központot terveztek felhúzni. Ez azonban különböző, többnyire ismeretlen okokból csúszott, így mind a gyártás, mind pedig az elosztás problémássá vált. A viszonteladók és külföldi részlegek egyelőre a szokásos módon folytatják a kiegészítők forgalmazását – nyilván addig tudják ezt megtenni, amíg van készlet, van mit eladni.

A vállalatot egyébként 1990-ben alapította Herbert Schwarz és Jochen Schanz. Mindketten komoly túratapasztalattal rendelkeztek, rengeteget motoroztak a világ számos országában. Apró manufaktúrából az ágazat legfontosabb szereplői közé nőtték ki magukat. Jelenleg 42 motorkerékpár-típushoz kínálnak kiegészítőket, de sisakokkal, motoros ruházattal is foglalkoznak. Ők öltöztették például Ewan McGregort és Charley Boormant is világkörüli útjukon.

Emellett néha igen nagyot gurítottak: jó pár évvel ezelőtt egy scramblert mutattak be a BMW F 800 R-re alapozva, idén az R 1200 Ramblerrel jelentkeztek. Persze most sem szabad még őket végleg temetni, nem kizárt, hogy lesz olyan befektető aki fantáziát lát a Touratech-ben.