Hatszázas sportgépeket ver a kanadai prototípus

2017.08.29. 12:08

Elektromos sportmotor építésébe fogott egy csoportnyi kanadai egyetemista. A fiatalok EMUS névre keresztelték gépüket – a betűszó az Electric Motorcycle Universite de Sherbrooke rövidítése. Bár a névadást nem gondolták túl, maga a motor viszont egészen meggyőző lett.

Picture1 zpsbrmsxqwe-750x4001.png

Az egyetemisták úgy döntöttek, nem egy már létező modell vázát használják fel a projekthez, inkább maguk szerkesztettek egy monocoque-vázat. Ebbe építették be a villanymotort, amely végül a hátsó lengővilla fölött kapott helyet. A szintén saját készítésű akkucsomagot középre tették, a hűtés ezalá került. A vezérlést ugyancsak maguknak fejlesztették és programozták, és beépítettek egy fékenergia-visszanyerő rendszert is.

A fejlesztőcsapatot vezető Felix-Antoine Lebel szerényen fogalmazott a teljesítmény kapcsán. Azt mondta, nagyjából egy Yamaha R6-tal vagy Honda CBR600-zal lehet egy szinten, a videóban azonban ennél vadabb számokat láthatunk. Ott 214 lóerő és 380 newtonméteres nyomaték tűnik fel, a nulla-százat pedig három másodperc alatt futja meg.

A közelmúltban másodszor nyertek egyetemi bajnokságot, de már a következő célok elérésén dolgoznak. Szeretnék elérni, hogy egyetlen töltéssel menjenek végig egy futamon, ne kelljen közben akkupakkot cserélniük.