Ez lesz a robogók Toyota Priusa

2017.10.26. 16:55

Ha tíz év múlva bárki megkérdezi tőled, hogy a villany- és hibridautó-buzéria mikor terjedt át a motorok világába, jusson eszedbe, hogy 2017 október lesz a helyes válasz. Próbálkozások eddig is voltak, azonban a Honda most mutatta be a PCX Electric-et és PCX Hybridet.

A PCX a Honda egyik legjobban fogyó robogója, amelyből most kapásból két újabb változat készül. Ahogyan a nevükből is kiderül, a fő különbség köztük, hogy kizárólag villannyal, vagy kiegészítő villanyhajtással mennek. A PCX Electric-et egy nagy teljesítményű villanymotorral látták el, mely teljesen a Honda saját fejlesztése, az akkumulátorcsomag pedig a Power Pack névre hallgat - ennek lényege, hogy cserélhető, és a Honda igyekszik szabványosítani, hogy ne típusspecifikus alkatrész legyen.

A PCX Hybrid, még érdekesebb, ugyanis ez az első, nagy szériában gyártott hibrid kétkerekű, amelynél egy nagy akkumulátor besegít a hajtásba, de nincs külön villanymotor, hanem a PCX start-stop rendszeréhez használt szénkefe nélküli indítómotor segít be. Hogy pontosan mikor és mennyit, illetve képes-e benzinmotor nélküli haladásra, nem világos.

Mindkét típus szériagyártásra kész, 2018-ban indul az ázsiai forgalmazás, az európai bevezetésről még nincs hír.