Használt bőrruha 3,5 millióért

2017.12.06. 10:54 Módosítva: 2017.12.06. 10:55

Az eBay-en bukkant fel tíz lepedőért (átszámítva 3,5 millió forintért) ez a régi Dainese bőrruha, amelyről az eladó azt mondja, hogy Kevin Schwantz viselte 1992-ben a Lucky Strike Suzukiján, amikor a brit GP-n versenyzett a Donington Parkban - és ott kopott ki a feneke, amikor talajmintát vett a kavicságyból. A képek alapján hitelesnek tűnik.

A '92-es verseny izgalmas volt. Mick Doohan már megmutatta, mekkora veszély mindenkire, de azt a versenyt súlyos lábsérülése miatt ki kellett hagynia. A futam előtt Wayne Gardner bejelentette visszavonulását, részben a folyamatos sérülésekre hivatkozva, de nem titkolta, hogy a fiatalabb versenyzők tempója is közre játszott, nem látta az esélyt, hogy megismételje 1987-es világbajnoki címét.

Az időmérőn Eddie Lawson szerepelt a legjobban, utána jött Kocinski, Rainey és Gardner. A start után Schwantz a negyedik helyre jött fel, majd addig támadta az előtte haladókat, míg a második nem lett - nagyjából ekkorra szakadt le az ötfős elit a mezőny többi részétől, Gardner, Schwantz, Rainey, Lawson és Juan Garriga voltak versenyben a győzelemért. Schwantz rövid ideig vezet is, majd az ötödik körben Kocinski motorjából szivárgó olajon elesik.

A versenyt mégsem ez tette emlékezetessé, hanem Schwantz reakciója: felpattant, és rohant a csíkos zászlóért, és a teljesen fogalmatlan versenybírók helyett integetett a többieknek, hogy olaj került a pályára. Utólag Wayne Gardner és Terry Rymer is köszönetet mondott neki, mert ha ő nem jelzi az olajfoltot, egészen biztosan elestek volna. (Ez amúgy mekkora régen minden jobb volt: ma el tudod képzelni, hogy egy pofáraeső Jorge Lorenzo vagy Marc Márquez felpattan, és elkezd integetni a zászlóval, mert félti a többi versenyzőt?)

A futamot Gardner nyerte, ahogyan a szezont is - Mick Doohan mindent elsöprő lendületét semmi nem mutatja jobban, hogy mindössze négy ponttal maradt le a világbajnoki címről, miközben négy versenyt is ki kellett hagynia sérülés miatt.