Világsztárokkal vágna vissza a Honda a Yamahának

2018.01.02. 17:05

A japán motorgyártók nagyon komolyan veszik a suzukai 8 órás endurance futamot, de senki nem öl nagyobb energiát a győzelembe, minta Honda. E ddig 40 alkalomból huszonhétszer nyertek, ami kiemelkedő arány (Yamaha: 7, Suzuki: 5, Kawasaki: 1), egyetlen apróság vet csak árnyékot a dicsőségre: az elmúlt három évet a Yamaha Factory Racing Team húzta be zsinórban, és ennyiszer még soha senki nem tudta elvenni a győzelmet a Hondától. Ez pedig olyan sértés, sőt, támadás, amelyet a Honda nem hagyhat szó nélkül. Még decemberben bejelentették, hogy 2018-ban gyárilag támogatott Team HRC alakulattal indulnak Suzukában.

honda suzuka

Eddig is voltak támogatott csapatok, mint például a MuSASHi RT HARC-PRO and F.C.C. TSR Honda és a F.C.C. TSR Honda, a mostani HRC csapat viszont annyiban különleges lesz, hogy más nemzetközi sorozatokban is induló pilótákkal állhatnak rajthoz. Egyébként ez volt az elmúlt években a Yamaha sikerének is a receptje, a teljes értékű gyári csapatként olyan versenyzőkkel mentek, mint Pol Espargaro (MotoGP), Bradley Smith (MotoGP), Michael van der Mark (WSBK), Alex Lowes (WSBK/MotoGP) és Katsuyuki Nakasuga (MotoGP). Lowes tavaly körrekordot döntött az R1-gyel.

A Honda még nem jelentette be a keretet, de várhatóan nagyon erős felállásra lehet számítani - elméletben akár Marc Márquez is része lehet a csapatnak, bár erre azért elég kicsi az esély.