Se nem szép, se nem gyors, mégis ez kellhet a fiataloknak?

2018.01.18. 16:26

Szokatlan formájú és technikájú robogóval próbálja elérni a fiatalokat egy luxemburgi cég. Az Ujet névre keresztelt modellt a Consumer Electronics Show-n (CES) mutatták be, és vélhetően nem a forma, de még csak nem is a menettulajdonságai adják majd el.

 

A teljesen elektromos Ujet rövid tengelytávjával, fura formai megoldásaival elég esetlenül néz ki. 5,44 lóerős, nyomatéka pedig 90 newtonméter. Végsebessége alig ötven kilométer per óra, tehát egy gyengébb, vagy inkább fojtott ötvenes szintjét tudja, igaz, gyorsulása akár egész jó is lehet. Kétféle változatban készül, az olcsóbbik hatótávja 70 kilométer, a drágább 150 kilométer körüli távot tud megtenni egy töltéssel. Az akkucsomagok amúgy néhány óra alatt feltölthetők.

Ami viszont vonzóvá teheti, hogy összehajtható, így elfér akár a garázs sarkában is, sőt felvihetjük a lakásba, ott sem foglal túl sok helyet. Az ülés az alatta lévő tárolóval együtt kivehető, és gurulós bőröndként használható. Ezek a funkciók némileg magyarázzák a fura formát is.

Az Ujethez androidos és iOS-es eszközöket is lehet csatlakoztatni. Így a telefonról oldhatjuk fel az elektromos kismotort, és a parkolási pozíciónkat is megnézhetjük. A lopásgátló figyelmeztetést küld, ha úgy érzékeli, nem mi mozdítottuk meg, ekkor pedig telefonról le is tilthatjuk. Az alkalmazáson keresztül az akksi töltöttségét, a megtehető kilométereket is figyelhetjük, de szervizt is kereshetünk. A motoron érintőképernyő is helyet kapott, ezen nemcsak a sebességet és egyéb, menet közben hasznos adatokat láthatjuk, de a hangvezérléshez, telefonáláshoz, zenehallgatáshoz és a navigációhoz szükséges beállításokat, azokkal kapcsolatos információkat is itt találjuk.

Ahhoz képest, hogy ránézésre nem teljes értékű robogóról vagy motorkerékpárról, inkább csak járműpótlékról van szó, az árral nem szerénykedtek. A kisebb akkuval kilencezer, a nagyobbal tízezer dollárba kerül, tehát 2,3-2,5 millió forintot kell kicsengetni érte.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.