Kolumbiában nem szállíthatsz férfi utast motoron

2018.02.06. 13:09

Ezrek tüntettek Kolumbia fővárosában, mert a kormány betiltotta, hogy motorosok utast szállítsanak (a 125 köbcenti feletti motorokra és robogókra vonatkozik csak), ugyanis a hatóságok ebben biztonsági kockázatot látnak. A biztonsági kockázat nem azt jelenti, hogy balesetveszélyes, hanem a motorkerékpárral elkövetett rablásokat ilyen felállásban követték el. A tüntetők ellen a rendőrség könnygázt vetett be.

Kép: Guardian
Kép: Guardian

A tiltó intézkedést Bogotá polgármestere, Enrique Penalosa vezette be, hogy visszaszorítsa a motoros rablásokat, melyeknek száma 2017-ben 60%-ot növekedett, ez a ráta pedig jelzi, hogy a kolumbiaiak nagyon érzik (mi több, élik!) a legfrissebb brit divatot.

Arrafelé a motoros bűnözés kellemetlen emlékeket hoz a felszínre, a '80-as években, Pablo Escobar állított fel motoros bérgyilkos-hálózatot, akik több száz rendőr mellett politikusokat és rivális bűnözőket lőttek agyon. 2014-ben Medellínben tiltották be motorozást este nyolc és éjfél között, és az állítólag látványosan visszaszorította a motorkerékpárról elkövetett gyilkosságokat - ez az információ egyébként csúsztatásra ad lehetőséget, hiszen az nem derül ki, hogy a gyilkosságok száma visszaszorult-e.

A mostani, bogotai tilalom csak a férfi utasokra vonatkozik, többen pedig azért aggódnak, hogy emiatt a nőket nagyobb számban fogják bevonni az utcai bűnözésbe. A tüntető motorosok szerint az intézkedés megbélyegzi őket. A városban rengeteg a futár és a motoros fuvaros, ugyanis sok szűk, egyirányú utcába csak ők tudnak behajtani. A zavargások ellenére sok lakos együtt érzett a tiltakozókkal, és a rendőröket hibáztatják, amiért rosszul végzik a munkájukat.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.