Csodakuplungot ígér az MV Agusta

2018.04.27. 11:48

Maga Giovanni Castiglioni jelentette be, hogy hamarosan jön az új MV Agusta Turismo Veloce 800, melynek az egyik legfontosabb újítása az átdolgozott kuplung lesz. Már a jelenlegi változat is csúszókuplunggal rendelkezik, vagyis agresszív visszaváltásoknál sem csúszik meg a hátsó kerék - illetve ez a feltétele annak, hogy tartósan és megbízhatóan működjön a mindkét irányba működő gyorsváltó.

420a8896

Az átdolgozott tengelykapcsolóról konkrétumot nem tudni, de a feltételezések alapján még tisztábban és pontosabban fogja szabályozni a motorféket - valószínűleg sikerült megoldaniuk, hogy a kuplunglamellák jobban fogjanak, ezáltal lágyabb kuplungrugókat használhattak, amitől simább lehet a kapcsolási érzet, de ezt forradalminak hívni erős túlzás lenne. Ezért valószínűbbnek tartom a másik opciót, miszerint a Rekluse automata kuplungja kerül az új Turismóba - ez egy olyan megoldás, aminél megmarad a kuplungkar, és hagyományosan is használható, de a rendszer képes automata módon is működni. Ez lehetetlenné teszi a lefulladást, és mivel automatán zár, lényegében a rajtok is tökéletesek lesznek.

rekluse

Emellett várható, hogy a Turismo Veloce erősebb is lesz, a jelenlegi 110 lóerővel közel sem aknázták ki a blokkban lévő tartalékokat - egyelőre érdemes mindent fenntartásokkal kezelni, de forrástól függően 10-15 plusz lóerőt ígérnek.

Az elektronika is frissülni fog, például várhatóan megjelenik a kanyar-ABS, illetve vélhetően tovább bővítik a Bluetooth kapcsolatban és a színes TFT kijelzőben lévő lehetőségeket.