Lepadozták a KTM 790 Duke-ot

2018.05.03. 13:09

A KTM új, soros kéthengeres naked bike-ját lepadozta a brit Visordown szerkesztősége - kíváncsiak voltak, hogy mit tud a 799 köbcentis új blokk, amit eleve azért terveztek az osztrákok, mert a Husqvarna Nuda kéthengeresét nem tartották elég jónak - állítólag az volt a kifogásuk, hogy nehéz és indokolatlanul bonyolult.

A Nuda R blokkja 898 köbcentis volt, amiből 105 lóerő (@8500) és 100 Nm (@7000) jött ki, tehát teljesen jogos, hogy mit tud a KTM 790 Duke kéthengerese. A gyári adat 105 lóerő és 91 Nm (9000-nél, illetve 8000-nél), miközben tudja az Euro4-et, vagyis papíron megvan, amit tudnia kell. De mit mutatott padon?

A britek mérése szerint 99,65 lóerőt adott le 9400-nál és 82 Nm volt a csúcsnyomaték, vagyis némileg elmaradt a gyári adattól. Hogy ebből az eltérésből mi írható a körülmények számlájára (hőmérséklet, stb...), és mi a gyártási szórás, lehetetlen megmondani, nem is különösebben érdekes. Annál inkább beszédes a teljesítmény és a nyomaték görbéje. A nyomaték esetében hülyeség is görbéről beszélni, mert gyakorlatilag egyenes, elképesztő, és a teljesítmény is nagyon tisztán és egyenletesen épül fel.

790duke dyno2

Amit látunk, az nagyon szép, viszont érdekességnek legyen itt egy jó pletyka: állítólag azért nem készült még R változat a 790-ből, mert nem tudták megoldani az ahhoz szükséges kb. plusz 10 lóerőt úgy, hogy a környezetvédelmi normáknak is megfeleljenek.Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.