Megvan a homokos sebességi rekord

2018.05.15. 10:10

Zef Eisenberg súlyos őrült, és Wales-ben, a Pendine Sands-i tengerparton új sebességi rekordot állított be: 324,4 km/h-val repesztett a homokon. Még egyszer: homokon.

Ennél mentek már gyorsabban, még itthon is, a lényeg, hogy a pálya nem sós síkság vagy  aszfalt, hanem homok - és ilyen felületen eddig senki nem ment 320 km/h-nál gyorsabban olyan járművel, amely a kerekét hajtja - ez utóbbi azért fontos kitétel, mert rakétaautóval mentek nagyobb tempót. A rekorder jármű egy Kawasaki-zöld, kompresszoros Suzuki Hayabusa volt (Eisenberg egyébként ment ugyanott egy ZZR1400-zal is), körülbelül 350 lóerővel.

"A szombat frusztráló volt, küszködtünk a tapadással és a nedves homokkal, azt hittem, nincs az a varázslat, amivel át lehetne lépni a 320 km/h-t. Aztán vasárnapra az időjárás és a homok is jól nézett ki. Az előttem induló nagyszerű futamot ment, ami csak növelte rajtam a nyomást, úgy éreztem, nincs más választás, húzni kell neki, és kizárnom a hátsó kerék csúszkálását, és feszesen irányba tartani a motort. Éreztem, hogy jót mentem, de nem gondoltam volna, hogy 320 km/h felett sikerült" - írta Facebookon Eisenberg.

"Amikor visszaértem, mindenki őrülten integetett, azt hittem, elrontottam a célvonalat, vagy valamit rosszul csináltam, eléggé megijedtem, aztán elkezdték rázogatni a kezem, és mondták, hogy 324 lett a vége, történelmet írtam. Délután aztán a homok szárazabb és folyósabb lett, amitől mindenki lassabb lett."