Visszatérhet Afrikába a Dakar

2018.05.22. 13:21

A Dakar szervezői bemutatták a 2019-es verseny kezdeti terveit, és úgy néz ki, hogy a világ legnagyobb ralija jövőre egyetlen országhatárt sem lép át, az egész Peruban zajlik majd. Ez azért is különös, mert ilyen még soha nem volt, a Dakar epikusságához a több országot átszelő útvonal illik - még 2008-ban, amikor elmaradt a Dakar, és a versenyzőknek összedobtak egy Közép-Európa Rally-t, az is két országot érintett.

Minek mennek oda?
Minek mennek oda?

Mint kiderült, nem a szervezők hülyültek meg, és akarják lelakni a verseny értékét, hanem egyszerűen nem tudtak megegyezni az országokkal - Argentína és Chile eddig is jelezte, hogy egyre inkább terhes nekik a rali, és az elmúlt két hétben pedig a bolíviai kormánnyal nem sikerült megállapodniuk, akik olyan országrészeket akartak ráerőltetni a mezőnyre, amelyekből a szervezők nem kértek.

Ha továbbra sem sikerül megegyezniük, akkor jövőre tényleg Peruban fog lefutni a két hetes verseny - ami hosszú távon tarthatatlan, ezért a Dakar jogtulajdonosa, az ASO elkezdett egyeztetni afrikai kormányokkal, nevezetesen Algériával, Angolával és Namíbiával - vagyis 2020-ban akár ismét Afrikában mehetnek, ha nem sikerült a dél-amerikaiakkal egyezségre jutni. Ha a Dakar esetleg vissza is tér Afrikába, a régi helyszínek és a szenegáli végállomás továbbra sem lesznek az útvonal részei.

A 2019-es szezon a helyszínen kívül még egy érdekes újdonságot kap, egy teljesen új, és az verseny eredeti szemléletétől erősen eltérő szabályt: a versenyből műszaki hiba miatt vagy sérülés miatt kiesők a pihenőnap után újra csatlakozhatnak a mezőnyhöz, egy amolyan "második esély" kategóriában. Tehát ha valaki az elején egy banális műszaki hiba miatt kiesik, nem bukja az egész felkészülést, és hagyja faképnél a támogatóit, hanem ha értékelésen kívül is, de végig tud menni - vagy akár támogathatja a még versenyben lévő csapattársát, ha úgy van.