Nemzeti konzultációt rendeltek el Angliában a motoros bűnözők miatt

2018.05.23. 11:34

Nálunk még gyerekcipőben jár a mopedes/robogós/motoros bűnözés, Angliában viszont jelenleg ez az egyik legnagyobb probléma. A tolvajok és rablók ugyanis felfedezték ugyanazokat az előnyeit, amelyet a napi ingázók is élveznek, vagyis hogy a motor gyors, agilis és elfér a kocsik között, ráadásul a robogós bűnözést segíti egy ottani rendőri protokoll, miszerint sisak nélküli motorost nem kezdenek el üldözni - mármint van a rendőrnek mérlegelési joga, hogy hogy belekezd-e az üldözésbe, de ha a dolog rosszul végződik, vagyis az üldözött elesik és belehal, a rendőrt felelősségre vonják - és ez általában kellő visszatartóerő a rendőrök számára.

busted1

 

Szóval problémás a helyzet, ezért a brit kormány konzultációt kezdeményezett, hogy becsukhassák ezeket a bűnözőket segítő kiskapukat.

Az elképzelés egy szabvány lenne arra, hogy a rendőr mikor mehet tovább a szimpla felszólításnál, és kezdheti üldözni a gyanúsítottat, tehát kevesebb legyen a személyes mérlegelés lehetősége - és így kevesebb legyen a döntési felelőssége.

Ezen felül azt is felülvizsgálják, hogy a rendőrnek üldözés közben mennyire kell betartania a közlekedési játékszabályokat (gyorshajtás, piros lámpa, egyirányú utca, stb...), illetve tisztázni szeretnék, hogy a menekülő gyanúsított a menekülés elkezdésével teljes felelősséget vállal magáért, vagyis nem lesz elfogadható az az érvelés, hogy a rendőr hajszolta bele egy balesetbe. A kormány szerint meg kell szüntetni azt az illúziót, hogy elég nem viselni sisakot, és a rendőr nem fog üldözni.

A törvénymódosítások mellett a rendőrök kiképzésén is módosítanak, szigorú vezetéstechnikai tréninget kapnak, hogy hatékonyabban tudjanak a menekülők nyomába eredni - ugyanis a kétkerekű bűnözés felszámolása az angol rendőrség szerint csak komplett stratégiával lehetséges, részfeladatok ilyen-olyan elvégzésével nem.