Újabb haláleset és újabb rekordok a TT-n

2018.06.05. 09:34 Módosítva: 2018.06.05. 09:35

A Man TT idei második áldozata a 26 éves Adam Lyon, aki a Supersport futam harmadik körében szenvedett halálos balesetet. Lyonnak ez volt élete első TT-je, 24. helyen kvalifikálta magát a tegnapi futamra. Tavaly az Ulster GP-n a hatszázasok között a 11. lett, és esélyesnek tartották idén a legjobb újonc címre.

A Supersport versenyt Michael Dunlop nyerte, ezzel megszerezve 17. TT győzelmét - előző nap a Superbike-ok között nyert legutóbb - és ezzel ő a harmadik legsikeresebb TT versenyző a történelemben, most holtversenyben van Fave Molyneux-vel, és csak nagybátyja, Joey Dunlop és John McGuinnness nyertek nála többször. A hatszázasok között 207,9 km/h-s (129 mérföld/órás) átlaggal megdöntötte a már öt éve érintetlen, 207 km/h-s rekordját. A futam után úgy nyilatkozott, hogy meg tudná futni a 130 mérföld/órás (209,2 km/h) tempót is.

A Superstock, vagyis a nagyjából széria 1000-esek futamán Peter Hickman uralkodott a Smiths BMW-vel. A rajtot nem kapta el jól, a futam elején közel húsz másodperccel maradt el a legjobban rajtoló Dean Harrisontól, aki váltóhiba miatt elbukott Superbike futam után mindent beleadott. Hickman nagyon okosan építkezve dolgozta le hátrányát, és a második körben egy új Superstock körrekordot állított be 215,7 km/h-s átlaggal, de nem sokáig volt csúcstartó, Harrison ugyanis a hajrában ment egy 216,3 km/h-s átlagot. Dunlop viszont kiegyensúlyozottabban motorozott, így ez csak a harmadik helyre volt elég.

Supersport TT eredmények:

1. Michael Dunlop – MD Racing Carl Cox Honda
2. Dean Harrison – Silicone Engineering Kawasaki
3. Peter Hickman – Smiths Trooper Triumph
4. James Hillier – Quattro Plant JG Speedfit
5. Conor Cummins – Padgetts Honda
6. Josh Brookes – Monster McAMS Yamaha
7. Gary Johnson – RAF Triumph
8. Lee Johnston – Padgetts Honda
9. James Cowton – McAdoo Kawasaki
10. Ivan Lintin – Dafabet Devitt Kawasaki

Superstock TT eredmények:

1. Peter Hickman – Smiths BMW
2. Michael Dunlop – MD Racing BMW
3. Dean Harrison – Silicone Engineering Kawasaki
4. David Johnson – Gulf BMW
5. James Hiller – Quattro Plant JG Speedfit Kawasaki
6. Michael Rutter – Bathams BMW
7. Martin Jessopp – Riders BMW
8. Sam West – PRL Worthingtons BMW
9. Ivan Lintin – Dafabet Devitt Kawasaki
10. Davey Todd – Burrows Engineering Suzuki