A Harley költözéssel reagálna Trump és az EU csörtéjére

2018.06.27. 16:43

Már írtunk róla, hogy az Európai Unió 25%-os büntetővámot ver az amerikai motorokra, és hogy ez milyen hatással lesz a Harley-ra. Röviden összefoglalva: rossz lesz nekik. Az európai eladások visszaesése nagyon súlyosan érintené a céget, ezért reagáltak, és bejelentették, hogy elkezdték tervezni az európai piacra szánt modellek gyártásának az áthelyezését - úgy fogalmaztak, hogy ez az egyetlen lehetőségük.

IMG 3070

A gyártás kihelyezésével évente 100 millió dolláros nagyságrendben spórolnának, ugyanis Európába körülbelül 40 ezer motort szállítanak. Ha ezt meglépik, akkor az egy elég erős arculcsapása lesz Trump politikájának - az amerikai elnök éppen a hazai piac védelme miatt vezette be az európai acélra és alumíniumra a 25%-os büntetővámot, erre volt válasz az EU mostani, hasonló mértékű extra adója. Ha viszont emiatt egy ikonkus amerikai motorgyártó a hazai termelést kihelyezi Indiába, Thaiföldre vagy Brazíliába, és emiatt leépíti az amerikai üzemet, akkor visszafelé sül el Trump mesterterve.

Ráadásul ha a Harley egyszer kihelyezi a gyártást Ázsiába vagy Dél-Amerikába, akkor az ott is marad, az extra vámok eltörlése után nem fogják visszaköltöztetni a gyártósorokat Milwaukee-ba.