III/III-as besúgóhálózatot építene ki egy dashcam-gyártó cég

2018.07.04. 10:19

Előre szólok, hogy ebben a témában elfogult és érintett vagyok, ugyanis próbáltak már rámsózni vaskos büntetést egy önjelölt házmester által beküldött dashcam videó alapján, és csomó rohangálás, illetékbélyeg, műszaki vizsgálat és hasonló kiadások után süllyesztették el csak az ügyet.

dashcam

A Nextbase egy dashcam-gyártó cég, és most azon dolgoznak, hogy megszűnjön minden gyorshajtás és közlekedési kihágás, amit úgy képzelnek el, hogy III/III-as besúgóvá teszik az összes ügyfelüket. A most indított angliai kampányuk célja ugyanis az, hogy kiépítenek egy online hálózatot, amin keresztül a dashcamről egyenesen a rendőrségnek lehet küldeni a felvett szabálytalanságokat.

Ők ettől a közlekedés biztonságának javulását várják, és lehet, hogy az angolok máshogy állnak a kérdéshez, elvégre náluk nem volt olyan időszak, amikor egy diktatúra a bevonta a terrorba a lakosságot, akik aztán egymást jelentgették fel, de George Orwellt ők is olvashattak - márpedig több tízezer, a rendőrséghez bekötött mozgó kamera nagyonis úgy néz ki, mintha az 1984 valósulna meg.

A Nextbase tervei Magyarországot nem érintik, eddig kizárólag Angliáról beszéltek, nálunk egyébként is jogi akadályokba ütközne a dashcames feljelentés. Egyrészt ezek az eszközök nem rendelkeznek hitelesített sebességméréssel, tehát hiába loggolják a tempót, az nem lehet feljelentés alapja, és úgy általában, a hazai szabályok afelé mozdultak el, hogy köztéri kamerák felvételei sem lehetnek bizonyító erejűek. De attól még aggasztó, kellemetlen, és nagyon rossz érzéseket keltő ötlet, amivel a Nextbase előállt.