Lehúzza a rolót a Motus

2018.09.03. 14:54

Az amerikai motorgyártó bejelentette, hogy a befektetői pénzek végéhez értek, ezért bezárják a márkát. A rossz hír váratlanul érkezett, ugyanis a Motus már javában a kereskedői hálózat építésénél tartott, valamint éppen a második modelljük bemutatására készültek.

motus-mst-production-15

Az első és egyetlen modelljük a Motus MST, illetve annak a sportosabb változata, az MST-R volt. A típus különlegessége a hosszában beépített, nyomórudas V4-es blokk volt - az eredeti koncepció szerint feltalálták volna a modern amerikai sport-túra motort, és megpróbáltak túllépni a sztereotip V2-esen. Pechükre a válság kellős közepén indultak, a prototípust először 2011-ben mutatták be, aztán 2014-ben elindult a sorozatgyártás.

A Motus MST-R-t megfuttatták a Bonneville sós síkságon is, ahol 271 km/h-s végsebességével kiérdemelte a leggyorsabb szériagyártású nyomórudas motorkerékpár címet.

motus-mst-production-08

A válságot túlélték, de nem sikerült elég gyorsan növekedniük és fejlődniük. Az MST és az MST-R nagyon drága volt, illetve nem tudták fejlesztésben felvenni a lépést a nagy gyártókkal - mikor már mindenki a kipörgésgátlót és a kanyar-ABS-t reklámozta, a Motus továbbra is annyit tudott ígérni, hogy ez az új amerikai motor.