Cudar idők jönnek a motorosokra Madridban

2018.11.27. 17:19

Madrid belvárosában eddig a robogók és a motorok voltak a forgalom urai, ugyanis a kétkerekűekre nem vonatkoztak a behajtási korlátozások, viszont péntektől - 2018. november 30-tól - változik a helyzet, az új szabályok szerint rájuk is érvényes lesz a behajtási tilalom. Mindezt a légszennyezés csökkentése érdekében vezetik be.

Az új szabályok egyedül a belvárosban lakóknak engedi a behajtást a belső részre, de parkolni ők is csak a saját otthonuk közelében parkolhatnak, míg akik nem a szigorúan vett belvárosban laknak, azok csak ZERO vagy ECO kategóriás járművel hajthatnak be. A B vagy C besorolású motorok pedig reggel hét és este tíz között csak a zóna szélén lévő parkolókig mehetnek.

A Zero kategória azokat a motorokat jelenti, amelyek legalább 40 kilométert meg tudnak tenni elektromosan, az ECO a 40 kilométer alatti hatótávú elektromosokat fedi, a B a belső égésű, Euro3-as és Euro4-es motortokat tartalmazza, míg a C az Euro2-es kategória helyi neve. A 2003 előtti motorok pedig teljesen ki lesznek tiltva. Aki megszegi a behajtási tilalmat, 90 eurós bírságra számíthat.

A problémát az jelenti, hogy a madridi motorok 38.79%-a a kitiltott kategóriába tartozik, miközben csak 1625 elektromos motor és 897 elektromos moped fut a városban - míg összesen 350 ezer motor és 94 ezer 50-es kétkerekűt regisztráltak Madridban.