Így fog kinézni a háromfutamos hétvége a Superbike-ban

2018.12.12. 14:28

A Superbike Világbajnokság jövőre erősen átalakul, modernizálják a verseny formátumát, és a szokásos két futam helyett háromfutamos hétvégét vezetnek be. Ezt a lépést már régóta ígérik, de csak most derült ki, hogy pontosan hogyan képzelik az átalakítást.

WorldSBK-Laguna-Seca-2018-Jensen-Beeler-09

Ha valaki nem követte volna a Superbike VB futamainak a felépítését: eddig úgy zajlott egy hétvége, hogy volt egy szabadedzés, két kvalifikációs edzés és egy superpole - amikor a kvalifikáción a legjobb 15 eredménnyel bíró versenyző végső rajtsorrendjét állapítják meg (ennek a menete időjárásfüggő), utána pedig következik két futam, amit 20 perces warm up előz meg. A kétlépcsős rajtsorrend megállapítás 2019-re megszűnik a Superbike kategóriában.

A kvalifikáció során állapítják meg SSP és az SBK rajtsorrendjét a hatszázasok vasárnapi és az ezresek szombati első versenyére. Ez után jön a trükk: a SBK kategóriának lesz egy új, 10 körös sprintversenye vasárnap a második futamuk előtt, ezt fogják Tissot Superpole versenynek hívni, és ez alapján állapítják meg a második, teljes futam rajtrácsának első kilenc pozícióját.

Ezen felül a 10 körös Tissot Superpole futam eredménye beleszámít a bajnokságba, de éppen a futam rövidsége miatt kevesebb pontot ér: a győztes 12 pontot kap, a második 9-et, a harmadik 7-et, majd negyediktől a kilencedikig  6, 5, 4, 3, 2 és 1 pontot érnek a helyek. Viszont: a superpole megnyerése nem számít győzelemnek a statisztikában, tehát a végelszámolásban továbbra is 13 forduló és 26 verseny lesz. A két teljes hosszúságú futam továbbra is a hagyományos pontrendszer szerint számít.

Bár ez elsőre szimpla és felesleges csavargatásnak tűnik, a versenymenet módosítása mögött jobbító szándék áll. Az egyik, hogy ha több a verseny, a nézők a napi belépőért több programot kapnak, illetve így több lesz a szabadedzés, amit a csapatok a beállítások megtalálásra fordíthatnak.

A fentiek értelmében a Superbike világbajnoki hétvége így fog kinézni: pénteken lesz a Superbike, a Supersport és adott esetben a Supersport300 kategóriák két szabadedzése,  szombaton ugyanezen kategóriák kapnak egy-egy szabadedzést, majd jön a kvalifikáció, és a Superbike első versenye, majd egy utolsó kvalifikáció az SSP300 versenyzőknek.

Vasárnap lesz egy warm up mindhárom kategóriának, majd jön a 10 körös Superpole, utána jönnek a hatszázasok, majd az ezresek második versenye, végül elrajtol a 300-as mezőny.