Az elektromos motorokkal új formanyelv kezdődik a BMW-nél

2019.01.02. 12:45

Amikor a BMW bemutatta az új S 1000 RR-t, az egyik fő üzenet az volt, hogy elengedik az eddigi aszimmetrikus dizájnt, és most valami más következik. A német márka formatervezési vezetője, Edgar Heinrich szerint nem volt könnyű meghozni a döntést.

2019-BMW-S1000RR-61

"Amikor az első S 1000 RR-t építettük, elég egyszerű céljaink voltak: meg akartuk építeni a legjobb motort, amely versenymotorként a legkönnyebb lehet, és ahol lehetett, ott tömeget csökkentettünk, ennek lett a vége az aszimmetrikus arc, mert így tudtunk 150 grammot spórolni a távolsági fényszórón." - nyilatkozta a Heinrich.

A mostani RR-nél viszont fejlődött annyit a technológia, hogy már nem volt szükség ilyen trükközésekre, így az aszimmetria feleslegessé vált. "Az új motoron LED-ekkel dolgoztunk, és nem volt szükség a felemás nézetre. Illetve mindig is próbáltunk megszabadulni a fényszóróktól az elülső burkolatból, hiszen egy versenymotorra nem kell világítás. De egyébként felmerült, hogy megtartsuk a régi dizájnt, és építünk aszimmetrikus ledeket, de hülyeség lett volna. Nem tervezünk öncélúan."

Ezen felül a dizájn terén elég kevés játékterük volt, ugyanis a Superbike világbajnokság szabályrendszere is eleve egy megkötés - a BMW formatervezőjét egyébként az elektromos járművek dizájnolása jobban foglalkoztatja, mert végre lehetőségük van a hagyományos benzinmotoros felépítés adta kötöttségektől elrugaszkodni.

"Ha megnézel egy 50 vagy 60 évvel ezelőtti motort, több száz olyan alkatrészt találsz, amiket külön-külön, egy-egy apró részmunkára, funkcióra terveztek és fejlesztettek, míg ma ezzel szemben mindent egyszerűsítenek, az alkatrészek is javarészt ugyanazok: a villák, a kerekek, satöbbi. A mai motorok nagyon kifinomultak és gyorsak, de nem remeg meg tőlük a gyomrod." - magyarázta Heinrich - "ezzel szemben az elektromos motorok sok új lehetőséget kínálnak, teljesen új formanyelvet hozhatunk létre, ez egy hatalmas lehetőség. Már most is nagyon izgalmas dolgokat csináltunk, első sorban a városi közlekedésben, de aztán rátérünk a motorkerékpárokra is."