Szorongatja a Honda a KTM-et a Dakaron

2019.01.09. 15:23

Hétfőn elindult a Dakar, amely lehangoló módon a verseny történelmében először nem lép át országhatárt: Peru fővárosából, Limából indul, és ott is ér véget, ráadásul csak 10 szakaszból áll, vagyis a szokásosnál rövidebb is. Kopik a verseny presztízse - még ha a versenyigazgató, az ötszörös Dakar-győztes Marc Coma mindent megtesz, hogy a korábbi éveknél is nehezebb útvonalat és trükkösebb navigációt találjon ki.

Az első nap általában a bemelegítésről szól a 2019-es nyitónapon mindössze 84 kilométer volt a mért szakasz, ami mellé 247 kilométer összekötőt kellett megtenniük a pilótáknak. Ennek az eredményeiből nem igazán lehet még következtetéseket levonni, azon kívül, hogy a Honda idén már mocskos módon nyerni akar.

A hondás Joan Barreda Bort futotta a legjobb időt, és úgy általában a HRC pilótái voltak a legerősebbek, a top10-be négyen is bejutottak. A második helyen a Husqvarna versenyzője, Pablo Quintanilla végzett, harmadik pedig Ricky Brabec (Honda) lett. A negyedik hely a yamahás Van Beverené volt, és csak utána jöttek a KTM-ek: Sunderland, Price és a tavalyi győztes, Matthias Walkner.

Az első napi átmozgatás után a Pisco-San Juan szakasz már telivér verseny volt, 211 kilométer volt az összekötő és 342 kilométer a mért szakasz, amikor rá kell tenni a tüzet. Walkner végül 22 másodperces előnnyel az élen végzett, a második Brabec, a harmadik pedig Barreda lett. Ezzel összesítettben a Barreda vezet, Walkner a második, Brabec pedig a harmadik. 

Walkner jó eredménye mögött egyfajta bizonytalanság volt, a saját bevallása szerint nem igazán tudta megítélni az előtte menő versenyzők tempóját, ezért úgy döntött, hogy ezen a kimondottan gyors szakaszonmegy, ahogy a csövön kifér. Walkner krosszos múltjához illenek az ilyen, nagy tempójú szakaszok. Problémát egyedül az autók által hagyott nyomok jelentettek, amiket sokszor nehéz kezelni. Walkner hozzátette, hogy jól esett neki a szakaszgyőzelem, de nem a sok szakaszgyőzelem begyűjtése a cél, hanem az egyenletes teljesítmény.

Dakart ugyanis lehet nyerni szakaszgyőzelem nélkül is, a lényeg a kiegyensúlyozott teljesítmény, tudni kell nem kockázatot vállalni: jobb tizedik helyen célba érni, mint egy esés miatt feladni a hatodik napon.

Már pörög a harmadik szakasz, mely San Juanból Arequipába vezet, és 331 kilométer a mért rész, illetve 467 kilométer az összekötő. Jelenleg Walkner vezet, de két hondás, Brabec és Barreda nagyon szorosan a nyomában vannak.