Az ötvenes évek sebességrekordere újra rekordot dönthet

2019.01.21. 16:49

Las Vegasban a Bonhams aukciós háznál is tudják, hogy aki már a szezon elejétől élvezni szeretné új motorját, az még télen megveszi. No persze az itt kalapács alá kerülő motorok nagy része valószínűleg egy kilométert sem fog már megtenni lábon, de így is sok örömet okozhatnak már a puszta birtoklásukkal is. A hamarosan következő aukción 128 masinát kínálnak, melyek közül a legérdekesebb talán egy igazi ritkaság, az első eladott Vincent Black Lightning lesz.

2005-ben teljes restauráláson esett át, így remek állapotnak örvend
2005-ben teljes restauráláson esett át, így remek állapotnak örvend

Valóban ritka madárról van szó, hiszen a legyártott harminchárom darabból mindössze tizenkilenc maradt fönn, ráadásul ez egy teljesen restaurált példány. A ritkaság önmagában véve még nem eredményezné, hogy egy ilyen modell jelenleg is a legdrágább aukción elkelt motorkerékpár, de a maga idejében ő volt a leggyorsabb közúti jármű.

Ráadásul maga a rekorddöntés is kivételesre sikerült, ugyanis a pilóta Rollie Free a légellenállás csökkentése végett egy szál fürdőnadrágban ment végig a Bonneville-i sós pályán. Ahhoz, hogy ismét rekordot döntsön a Fekete Villám, a jelenlegi 250 millió forintos árnál is többért kell elkelnie.

Valódi bőrruha a pályamotorozáshoz
Valódi bőrruha a pályamotorozáshoz

Természetesen a maradék 127 motor közül bőven van még érdekesség. Steve McQueen bringái közül ott lesz egy Triumph 5T, és egy eredeti, restaurálatlan 1916-os Harley-Davidson Model 16 F. Továbbá, hogy egy fiatal motort is megemlítsünk, mely szintén nem túl gyakori: egy Ducati Supermono 1993-ból.

118 kg - 75 LE - 225 km/h
118 kg - 75 LE - 225 km/h

Akkoriban elég nagy durranás volt ez az egyhengeres masina a maga 118 kilogrammos tömegével, az 550 köbcentis 75 lóerő leadására képes motorblokkjával, és ez az egyveleg 225 km/h végsebességet eredményezett. Ebből mindössze 65 darab készült, és aki a vázát tervezte elég sokra vitte: ma ő a Ducati vezére, Claudio Domenicali. E mellett a két Desmosedici - mely szintén ott lesz az aukción - nem is annyira nagy szám.